PERİODONTİTİS VE PERİ-İMPLANTİTİS OLGULARINDA DİŞETİ OLUĞU SIVISINDA VE PERİ-İMPLANTER OLUK SIVISINDA İMMÜNOLOJİK BİOMARKERLARIN İNCELENMESİ - KEKLİK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Periodonsiyumun destekleyici dokularının multifaktöriyel etkenlerle enflamasyonu sonucu oluşan hastalıklara periodontal hastalıklar denir. Periodontal dokularda oluşan enflamasyonun giderilmesi için tanı, tedavi ve prognoz önemlidir. Bu çalışmanın amacı, glutatyon peroksidaz (GSH-Px), prokalsitonin (PCT) ve neopterin gibi biyokimyasal parametrelerin periodontal hastalıkların tanı ve prognozuna etkisini incelemektedir. Çalışmamızda, her grupta 30 kişi olacak şekilde hastalar 4 alt gruba (1.grup sağlıklı diş, 2.grup periodontitis, 3.grup peri-implantitis ve 4.grup sağlıklı implant) ayrıldı. Hastalardan örnekler alınmadan önce onam formu alındı. Hastalara ait dişeti oluğu sıvısı (DOS), peri-implanter oluk sıvısı (PİOS) numuneleri alt 6 nolu diş ve implantlardan alınmıştır. Ayrıca tüm gruplardan tükürük numuneleri toplandı. Tükürük sıvısı, 6000 rpm'de 10 dakika boyunca santrifüj edilerek, -80 derecede analiz gününe kadar saklandı. Aynı zamanda hastalardan sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataçman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ) ve gingival indeks (Gİ) ve sondlamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapılmış ve tüm değerler kaydedildi. Toplanan numunelerin biyokimyasal analizi ELİSA yöntemi yapıldı. Elde edilen tüm verilerin istatistiksel analizi SPSS 23 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Çalışma sonucunda glutatyon peroksidaz-DOS-PİOS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilememişken (p>0,05) glutatyon peroksidaz tükürük değeri en yüksek peri-implantitis grubunda tespit edilmiştir ve diğer gruplarla arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0,05). PCT-DOS-PİOS ve tükürük değerleri peri-implantitis ve periodontitis grubunda sağlıklı gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). PCT-tükürük değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Gruplar arası neopterin-DOS-PİOS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Peri-implantitis ve periodontitis gruplarında neopterin-tükürük değerleri sağlıklı gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Klinik periodontal parametreler değerlendirildiğinde ise peri-implantitis ve periodontitis gruplarındaki değerler sağlıklı gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre, enflamasyon tablosunun görüldüğü gruplarda GSH-Px, PCT, neopterin düzeyleri periodontal hastalıklarla birlikte artış göstermektedir. Perioodontal hastalıkların erken tanısında biyokimyasal parametrelerin kullanılması faydalı olabilir. Bu konuyla ilgili daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: glutatyon peroksidaz, prokalsitonin C, neopterin, peri-implantitis, periodontitis

Diseases caused by inflammation of the supporting tissues of the periodontium by multifactorial factors are called periodontal diseases. The diagnosis, treatment and prognosis of periodontal diseases are important for the elimination of inflammation. The aim of this study is to examine the effects of biochemical parameters such as glutathione peroxidase (GSH-Px), procalcitonin (PCT) and neopterin on the diagnosis and prognosis of periodontal diseases. In our study, patients were divided into 4 subgroups (1.group healthy tooth, 2.group periodontitis, 3.group peri-implantitis and 4.group healthy implant), with 30 persons in each group. Consent form was obtained before samples were taken from the patients. Samples of patients' gingival groove fluid (DOS), peri-implanter groove fluid (PIOS) were taken from the lower 6th teeth and implants. In addition, saliva samples were collected from all groups. Saliva fluid was centrifuged at 6000 rpm for 10 minutes and stored at -80 degrees until analysis day. At the same time, probing pocket depth (SCD), clinical attachment level (CAS), plaque index (PI) and gingival index (GI) and probe bleeding index (SCI) were measured from the patients and all values were recorded. Biochemical analysis of the collected samples was carried out by ELISA method. Statistical analysis of all data obtained was evaluated using the SPSS 23 package program. As a result of the study, no statistically significant difference was found in glutathione peroxidase-DOS-PIOS values (p> 0.05), while glutathione peroxidase saliva value was the highest in the peri-implantitis group and there was a statistically significant difference between the other groups (p <0.05). . PCT-DOS-PIOS and saliva values were statistically significantly higher in the peri-implantitis and periodontitis groups compared to the healthy groups (p <0.05). It is statistically significant between PCT-saliva values (p <0.05). There was no statistically significant difference between the neopterin-DOS-PIOS values between the groups (p> 0.05). In the peri-implantitis and periodontitis groups, neopterin-saliva values were found to be statistically significantly higher than the healthy groups (p <0.05). When the clinical periodontal parameters were evaluated, the values in the peri-implantitis and periodontitis groups were found to be statistically significantly higher than the healthy groups (p <0.05). According to the results of our study, GSH-Px, PCT, neopterin levels increase with periodontal diseases. It may be useful to use biochemical parameters in the early diagnosis of perioodontal diseases. More comprehensive studies are needed on this subject. Keywords: glutathione peroxidase, procalcitonin C, neopterin, peri-implantitis, periodontitis
Investigation of immunological biomarkers in periodontitis and peri-implantitis cases
Keywords: Diş Hekimliği