GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN TUTUMLARININ İNCELENMESİ - BÜRHAN, TAHA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Araştırma Diyarbakır ve Elazığ illerinde Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin boş zaman tutumlarını belirlemek için yapılmıştır. Araştırmamız; 2019-2020 eğitim öğretim döneminde Diyarbakır ve Elazığ Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde öğrenim gören toplam 4 okuldan 405 öğrenciden oluşmuştur. Çalışmada Akgül ve Gürbüz tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan "Boş zaman tutum ölçeği'' uygulanmış ve öğrencilere yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anketler uygulanmıştır. Öğrencilerin Cinsiyet, yaş, il, okul türü, gelir düzeyi, aile birlikteliği gibi değişkenlerin boş zamana etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Diyarbakır ve Elazığ'daki 4 okuldan 856 kadın ve erkek öğrenciden oluşmakta olup örneklemi ise bu okullardaki 405 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada SPSS 24 programı kullanılmış, veriler nonparametrik dağılım göstermesi sebebiyle Kruskal Wallis ve Man Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin Boş Zaman Tutumu Ölçeğinden elde ettikleri ortalama değeri 3.96 ±0.67'dir. Boyutlar incelendiğinde ise davranışsal tutum ortalama değeri 3.96 ±0.75, duyuşsal tutum ortalama değeri 3.89 ±0.66, bilişsel tutum tutum ortalama değeri 3.90±0.67 olarak bulunmuş, çıkan analizlerin anlamlılık düzeyleri 'p<0.05' olarak kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda il değişkenine ve okul türüne göre BZTÖ bir farklılık görülmezken, Kadın öğrencilerin, 17, 18 yaş, 1000 TL ve 3001 TL-4000 TL gelir düzeyi olan, anne babaları birlikte yaşayan, ailesiyle birlikte kalan, il merkezinde eğitim gören, öğrencilerin boş zaman tutumlarının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Boş zaman tutumu.

The research was carried out to determine the leisure time attitudes of the students studying at Fine Arts and Sports High Schools in Diyarbakır and Elazığ. Our research; It consisted of 405 students from 4 schools studying at Diyarbakır and Elazığ Fine Arts and Sports High Schools in the 2019-2020 academic year. In the study, "Leisure Attitude Scale", which was adapted into Turkish by Akgül and Gürbüz, was applied and questionnaires were applied to the students by using face-to-face interview technique. The effects of variables such as gender, age, province, school type, income level, family unity on the leisure time of the students were investigated. The universe of the research consists of 856 female and male students from 4 schools in Diyarbakır and Elazığ in the 2019-2020 academic year, and the sample consists of 405 students in these schools. SPSS 24 program was used in the study, Kruskal Wallis and Man Whitney U tests were used because the data showed nonparametric distribution. The mean value of the students participating in the study obtained from the Leisure Attitude Scale was 3.91 ±0.67. When the dimensions were examined, the mean value of behavioral attitude was found to be 3.96 ±0.75, the mean value of affective attitude was 3.89 ±0.30, the mean value of cognitive attitude was 3.90±0.67. It was also accepted that significance level of analyses as 'p<0.05' . As a result of the study, there was no difference in BZTQ according to the province variable and school type. It was concluded that female students who are 16, 17 years old, have 1000 TL and 3001 TL-4000 TL income level, whose parents lived together, stayed with their families, studied in the city center have higher attitudutes on Leisure Attitude Scale. Keywords: Leisure time, Fine Arts High School, Sports High School, Leisure time attitude.
Analysis of fine arts and sports high school students' leisure time attitude
Keywords: Spor