TÜRKİYE'DE TOPRAK REFORMU (1923-1950) - DAĞDEVİREN, NAHİT (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE TOPRAK REFORMU (1923-1950) Nahit DAĞDEVİREN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 96 Tezimiz 1923-1950 yılları arasında Türkiye'de yapılan toprak reformu çalışmalarını içermektedir. Bu araştırmamızda Türkiye'de yapılan toprak reformu çalışmalarına geçmeden önce Osmanlı Devletinin toprak düzeni ve bu düzenin bozulması hakkında genel durumu aktardık. Daha sonra Cumhuriyet yönetiminin Osmanlıdan devraldığı toprak ve tarım düzeni ile yeni toprak politikasının aktarmaya çalıştık. Akabinde Türkiye'de toprak reformunu ortaya çıkartan nedenleri inceledik. Son olarak Cumhuriyetin ilanından 1950 yılma kadar yapılan toprak reformu çalışmalarına değinerek, değerlendirmesini yaptık. Yeni Türk Devleti toprak konusunda Osmanlı Devletinden kötü bir miras aldığından gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bu konudaki karışıklıkları ortadan kaldırmak amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren toprak reformu çalışmalarına girişmiştir. Bizim araştırma dönemimizi kapsayan yıllar içerisinde yapılan toprak reformu çalışmaları amacına ulaşamamış ve başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Türkiye, Reform, Toprak, Tarım, Ortakçılık, Kiracılık.
Land reform in Turkey (1923-1950)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History