SUAT DERVİŞ’İN ‘AKSARAY’DAN BİR PERİHAN’ ADLI ROMANINDA YABANCILAŞMA PROBLEMİ - Topdaş, Fatma (Fırat University, 2016)
Yazın yaşamı boyunca birçok edebî ve siyasî faaliyete tanıklık eden Suat Derviş, popüler edebiyatıngerçekçi çizgisinin en önemli temsilcilerindendir. Derviş, yapıtlarında gazeteci kimliğinin etkisiyle gerçeğiolduğu gibi aktarırken; onu, olması gerekenin çağrısına yönlendirir.Yabancılaşma, bireyin kendine kimlik kazandıran değer ve yargılara duyarsızlaşması ve bunlarıötelemesidir. Suat Derviş’in son romanı olan ‘Aksaray’dan Bir Perihan’ adlı romanında yabancılaşma, bireyi,kendilik değerlerine öteki kılan düşünsel ve eylemsel bir süreçtir. Düşünsel ve eylemsel boyutta iç içe geçmişolan bu yabancılaşma sürecinde bireyin kendini var eden varoluşsal değerlere nasıl yabancılaştığını anlatanyazar, kimlik kargaşası yaşayan karakterler yaratır. Bireyin ve toplumun kendilik değerlerini parçalayan bukarakterler, yapay kimlikler geliştirerek kendilerini yeniden kurmaya çalışırlar.Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, yabancılaşma, birey, ben, ötekileşme, kendilik.