TAHIL ELEMEDE KULLANILAN LABORATUVAR CİHAZININ TASARIM VE İMALATI - ZÜMRÜT, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Çeltik bitkisinin hasat işlemi sonrasında, pazarlama faaliyetleri başlar. Bu aşamasında fiyatı belirleyen bazı parametreler vardır. Çeltiğin cinsi, boyutu, ağırlığı, temizliği bunlardan bazılarıdır. Bu parametrelerin doğru tespiti ürün kalitesinin belirlenmesinde ve ürünlerin standart olarak sınıflandırılmasında önemli rol oynar. Ayrıca üretim aşamasına geçmeden önce elde edilecek bu bilgiler üretim sürecinde kullanılacak doğru donanımları tespit etmek için önemlidir. Bu amaçla tarladan gelen çeltik bitkisinin ön temizleme işlemini yapabilecek bir elek tasarımı yapılmıştır. Ön temizleme işlemi hasat sonrası yapılan en önemli işlemlerden bir tanesidir. Ön temizleme işlemi tüm tahıllarda; tohum eleme tesislerinde, işleme fabrikalarında, paketleme tesislerinde en temel işlemdir. Bu sebeple tasarladığımız ön temizleme eleği laboratuvarlarda numune tabanlı çalışabilecek şekilde ufak boyutta tasarlanmıştır. Farklı noktalardan alınan numuneler makinede elenerek temiz ürün ile diğer atık maddeler ayrıştırılacaktır. Ayırma sonucunda temiz ürün miktarı, giren ürün miktarına oranlanarak çöp oranı tespit edilecektir. Triyör tipi çalışan elek mekanizması kullanılmıştır. Ön besleme haznesinde konulan ürün miktarı yük hücreleri ile ölçülerek kontrollü bir şekilde triyör eleğine yönlendirilmiştir. Yönlendirme aşamasında bir siklon tasarımı yapılmış ve ürün içerisinde bulunan hafif nesneler emiş yolu ile ürün içerisinden emilerek ayrılmıştır. Kısmen temizlenen ürün elek içerisinde döndürülerek ilerlemekte ve nihai ürün yerçekimi etkisi ile temiz kabında ürün kabına ayrılmaktadır. Ayrışma sonucunda temiz ürün tartılmış ve çöp oranı tespit edilmiştir. Çeltikten büyük boyutlu nesneler ile triyör içerinde sürülerek triyorun çıkış kısmından çöp haznesine düşmektedir. Mekanik elek sistemi elektronik kontrollü çalıştırılarak ek tartım ve hesaplama işlemleri mikrodenetleyici üzerinde yapılmıştır. Elde edilen değerler LCD ekranda gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: Ön Temizleme, Elek Tasarımı, Çeltik Temizleme

After the harvesting of the paddy plant, marketing activities begin. At this stage there are some parameters that determine the price. Size, weight, cleanliness of the paddy are some of them. Accurate detection of these parameters plays an important role in determining product quality and classifying products as standard. It is also important to determine the correct equipment to be used in the production process before the production process. For this purpose, a sieve design has been made that could perform pre-cleaning of the paddy plant from the field. The pre-cleaning sieve is designed in a small size to work as a samplebased laboratory. Samples taken from different points will be screened and the clean product and other waste materials will be separated. As a result of the separation, the amount of clean product will be determined by proportioning to the amount of the product entering and the garbage rate will be determined. Tria-type working sieve mechanism is used. The amount of product placed in the pre-feeding chamber is measured with load cells and feeded in a controlled way. A cyclone design is made in the feeding stage and the light objects in the product are separated by suction. The partially cleaned product is rotated in the sieve and separated in the final product clean container. As a result of the decomposition, the clean product was weighed and the refuse rate was determined. The mechanical sieve system is operated electronically and additional weighing and calculation operations are performed on the microcontroller. Obtained values are shown on LCD. Key Words: Pre-cleaning, Screen Design, Paddy Cleaning
Laboratory used for grain sieving device design and manufacturing
Keywords: Makine Mühendisliği