EKSERJİ ANALİZİ YÖNTEMİ KULLANARAK DOĞAL GAZLI BİR KOJENERASYON TESİSİNİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ - CAN, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada İstanbul ili sınırları içerisindeki Esenyurt Termik Santralinin enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Çalışmada literatür araştırmasından sonra, kojenerasyon tesislerinin genel özellikleri, yararlan, bu tesislerde kullanılan yakıt çeşitleri ve bu tip tesislerin ülkemize kazandırdıkları ele alınmıştır. Ülkemizde şu anda işletmede olan kojenerasyon tesislerinin özellikleri tablolar halinde verilerek bu tesislerin bulunduğu bölge, tahrik ünitesi, makine tipi, kullanılan yakıt ve atık ısı sistemleri anlatılımıştır. Açık sistemler için kütle-enerji ve ekserji eşitlikleri verilmiş ve ekserji analizi bu veriler ışığında yapılmıştır. İncelenen santralin ısıl ve ekserji analizi sonucunda; birinci kanun verimi, ikinci kanun verimi, yakıt verimi, güç-ısı oranı ve proses ısı oranı tespit edilmiştir. İkinci kanun verimi %89.5 hesaplanmış olup, bu değerin kojenerasyon tesislerinin değerleri ile uyumlu olduğu gözlenmiştir. Elde edilen değerlerin hesaplanabilmesinde bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Santralin ekonomik analizi sonucu ekonomik verim, geri ödeme sûresi tespit edilmiş, 4 yıl gibi bir sürede santralin kendini amorti edebildiği görülmüştür. Santralin toplam yatırım maliyetinin 173 milyon dolar olduğu göz önüne alınırsa bu fiyatın 4 yılda geri ödenebilmesi bu tip tesislerin ülkemizde daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Ekserji Analizi, Ekonomik Analiz, Termik Santral VIII
Evaluation of the performance of a cogeneration foundation working with natural gas using the method of exergy analysis
Keywords: Makine Mühendisliği