PIC MİKRODENETLEYİCİ YARDIMI İLE ADIM MOTORUNUN KONUM KONTROLÜ - ÇELİKEL, REŞAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi PIC MİKRODENETLEYİCİ YARDIMI İLE ADIM MOTORUNUN KONUM KONTROLÜ Reşat ÇELİKEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 78 Adım motorlarının, endüstriyel uygulamalardaki önemi yarıiletken teknolojisinin gelişimine paralel olarak artmıştır. Adım motorları sayısal kontrol sistemlerinde, makine tablalarının kontrolünde, yazıcılarda, valflerde, disk sürücülerinde ve daha birçok uygulamalarda kullanılmaktadır. PIC mikrodeneteleyicileri Microchip firması tarafında üretilmektedir. PIC16F877 mikrodenetleyicisi yüksek çalışma frekansına sahiptir. Ayrıca fiyatı da oldukça ucuzdur. Bununla beraber bir yazılım ile birlikte çevresel birimleri kontrol edebilen çok yönlü bir mikrodenetleyicidir. Bu tez çalışmasında, x, y, ve z koordinatlarında hareket kabiliyeti olan bir sistem gerçekleştirilmiştir. Sistemin görevi x ve y yönündeki koordinatları bilinen noktanın z yönünde hareket eden bir matkap ile delinmesidir. Bu projede ilk olarak adım motorları seçilmiş ve adım motorlarına uygun kontrol devreleri tasarlanmıştır. Daha sonra donanıma uygun olarak, sistemin çalışması için gerekli yazılım yapılmıştır. Bu proje içerisinde tuş takımı bir giriş birimi olarak ve LCD bir çıkış birimi olarak kullanılmıştır. Son olarak x ve y koordinatları girilen noktanın bir matkap ile delinmesi olayı gerçekleştirilmiştir. Böylece bu tez çalışması ile mikrodenetleyici ve adım motoru ile endüstriyel uygulamalarda yapılabilecekler hakkında bir fikir sahibi olunmuştur. Anahtar Kelimeler: Adım motoru, Mikrodenetleyici, PIC LX
Position control of stepper motor using PIC microcontroller
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği