Yılan ısırığına bağlı nekroz olgusu - Çakır, Beyhan; Çobanoğlu, Bengü; Aygıt, Ahmet Cemal (My University, 2009)
Dünyadaki 2500-3000 tür yılanın yaklaşık 1/3’ü zehirli iken; bunlardan ülkemizde bulunan toplam 54 türden 1’i zehirli, 3’ü yarı zehirli, gerisi ise zehirsizdir. Ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde ve yaz aylarında yılan ısırığı vakalarına sık rastlanılmaktadır. Hafif zehirlenmelerde destek tedavisi yeterliyken, daha ağır vakalarda yatırılarak antiserum tedavisi yapılmalıdır. Ülkemizde ağırlıklı olarak bulunan engerek ailesi yılanların hepatotoksik zehirleri olduğundan lokal şişme, ekimoz ve kan tablosu değişikliklerine sık olarak rastlanır. Nekroz ve kompartman sendromu gelişen olgularda cerrahi tedavi gerekir. Isırılan bölge %90-98 oranında ekstremiteler olmakla beraber, baş ve gövde ısırıkları en tehlikeli ısırık bölgeleridir. Bu yazıda, oldukça az rastlanan ekstremite dışı yılan ısırığına bağlı meydana gelen doku nekrozlu bir olguyu sunduk.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Cerrahi