HUKUK-İ AİLE KARARNAMESİ’NDE HANEFÎLER DIŞINDAKİ MEZHEPLERİN * GÖRÜŞLERİNE DAYANAN MADDELERİN DEĞERLENDİRİLMES - Sarıtepe, Erdogan; Aydemir, Ramazan (My University, 2020)
Bütün hukuk sistemlerinde olduğu gibi İslam Hukukunun da vazgeçilmez bir parçası olan AileHukuku, İslam tarihi boyunca ilk kez Osmanlı Devleti’nin son dönemine doğru, 1917 tarihinde,“Hukuk-i Aile Kararnamesi” adı altında müstakil bir kanun halinde tanzim edilmiştir. İlk olmaözelliğine sahip bu kararname hazırlanırken, Osmanlı Devleti’nde resmi olarak uygulanan Hanefimezhebi dışındaki mezhep ve İslam hukukçularının görüşlerinden de geniş çaplı faydalanılmıştır. Buçalışmada Hanefi mezhebi dışında diğer mezheplerden alınan maddeler ve alındığı mezhep veyaİslam hukukçuları tespit edilerek görüşleri değerlendirilecektir.
Keywords: Hukuk; Aile Çalışmaları