A survey carried out on some dental disorders of 95 horses - Kılıç, Ş.; Canpolat, İ.; Bulut, S.; Hayat, A. (My University, 1997)
Bu çalışma 27 ötenazi edilmiş ve 68 canlı at üzerinde gerçekleştirildi. Atların diş muayeneleri ötenazi edilenlerde alt ve üst çene birbirinden temporomandibular eklemden ayrıldıktan sonra, canlı olanlarda ise ağızın sistematik incelemesi ve başın radiografisi alınarak yapıldı. Bu çalışmada diş bozukluğu saptanan atların birden fazla diş probleminin bulunduğu, diş çürükleri, diastima ve düzensiz diş aşınmalarının yaşlı atlarda gözlenen en yaygın bozukluklar olduğu tesbit edildi. Diastima ile gingival poş oluşumu ve periodontitis arasında sıkı bir ilişki saptandı. Genç atlarda gözlenen bozukluklar süt dişlerinin geç dökülmesi, dişten orjin alan kistik oluşumlar ve dişlerde yer değiştirmeydi. Bu çalışmada % 28.4 oranında bir diş bozukluğu saptandı. Bu bozukluklar daha önce dişlerle ilgili herhangi bir şikayeti olmadığı sanılan atlarda ağızın sistemik muayenesinin yapılmasıyla tesadüfen ortaya çıkarıldı. Bu bozukluklardan bazıları ağız mukozasının yaralanması ve dişlerin destek dokularının haşarıyla komplike durumdaydı. Ayrıca aşınma bozukluklarının çiğneme olayını ciddi bir şekilde engellediği gözlendi. Sonuç olarak bu bozuklukların tesedüfi olarak saptanması, gerek hasta sahiplerinin ve gerekse sorumlu veterinerlerin atlarda diş bozukluklarının klinik belirtileri ve sonuçlan hakkında yeterli bilgilenmedikleri kanısını doğurmuştur.
Keywords: At; hastalık tetkiki; at hastalıkları; diş hastalıkları