CoNiAlSn manyetik şekil hatırlamalı alaşımının üretilmesi ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Yıldız, Köksal; Kök, Mediha; Dağdelen, Fethi (My University, 2014)
Bu çalışmada, arc-melter yöntemiyle üretilen ferromanyetik Co38Ni33Al27Sn2 şekil hatırlamalı alaşımının bazı fiziksel özellikleri incelendi. 1200 oC’de 24 saat ısıl işleme tabi tutularak homojenize edilen alaşım oda sıcaklığında martensit fazda olması için 1350 oC’de 4 saat yaşlandırıldı. Yaşlandırılan alaşımın martensit dönüşüm başlangıç sıcaklığı, DSC eğrisi alınarak, Ms=98,7 oC olarak tespit edildi. Termogravimetrik ölçüm yöntemi kullanılarak alaşımın manyetik faz dönüşüm sıcaklığı olan Curie sıcaklığı (Tc) 124,69 oC olarak belirlendi. Alaşımın morfolojik ve kristaloğrafik özellikleri, yüzey görüntüsü ve XRD deseni alınarak araştırıldı. Elde edilen sonuçlar, 1350 oC’de gerçekleştirilen ısıl işlemin neticesinde, alaşımda ???? martensit faz dönüşümünün meydana geldiğini ve alaşımın mikroyapısının martensit ?? fazı, çökelti fazı olan fcc ? fazı ve austenit ? fazlarını içerdiğini gösterdi. Oda sıcaklığında alınan manyetik ölçüm, alaşımın dış manyetik alanın etkisinde dar bir histerezis sergilediğini ve yaklaşık 60 Oe olan koerzivite değeri ile de yumuşak manyetik özellik gösterdiğini ortaya koydu.

In this study, some physical properties of Co38Ni33Al27Sn2 shape memory alloys, which was produced by arc melter method, were investigated. Heat treated alloys at 1200 oC for 24 hour was annealed at 1350 oC for 4 hour to become in martensite phase at room temperature. Martensite start transformation temperature of annealed alloy was determined as Ms=98.7 oC via DSC curve. Magnetic phase tranformation temperature named as Curie temperature (Tc) of alloy was measured to 124.69 oC by Thermogravimetric Analysis method. Morphological and crystalografic properties of alloy were investigated by obtaining XRD pattern and surface image. As a result of 1350 oC heat treated, the obtained results showed that ???? martensite phase transition was occurred and the microstructure of alloy contained with ?? martensite phase, fcc ? precipitate phase and austenite ? phase. The magnetic propety measurement was exhibited that alloy had narrow hysteresis and soft magnetic propery with 60 Oe coersivity value at room temperature.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Şekil hatırlamalı alaşım; Manyetik özellik; Dönüşüm sıcaklığı; Curie sıcaklığı; Shape memory alloy; Magnetic property; Transformation temperature; Curie temperature