Irak ve Batman Bitümleri Kullanılan SEBS Modifiyeli Bağlayıcıların Reolojik Özelliklerinin İncelenmesi - Yalçın, Erkut; Baykara, Anıl; Yılmaz, Mehmet; Kök, Baha Vural (My University, 2020)
Çalışmada, Kuzey Irak’ta bulunan LANAZ rafinerisinden ve Batman TÜPRAŞ rafinerisinden 2 farklı B 160/220 sınıfı safbitüm temin edilmiştir. Bu bitümlere 3 farklı oranda (%2, %3 ve %4) stiren-etilen-bütadien-stiren (SEBS) ilave edilerekmodifiye bitümler hazırlanmıştır. Saf ve modifiye bitümlere penetrasyon, yumuşama noktası, iki farklı sıcaklıkta (135 ve165°C) dönel viskozite deneyleri uygulanmıştır. Ayrıca dinamik kayma reometresi (DSR) deneyleri ile tekerlek izi oluşumunakarşı dayanım parametreleri (G*/sin ?) belirlenmiştir. Farkı sıcaklık ve yükleme hızlarında DSR deneyi uygulanarak farklıkoşullarda kompleks kayma modülü (G*) değerleri ile faz açıları belirlenmiştir. SEBS katkısı kullanılması ile bağlayıcılarınpenetrasyon ve faz açısı değerlerinin azaldığı, yumuşama noktası, viskozite, tekerlek izi parametresi, kompleks kayma modülüdeğerlerinin ise arttığı tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda yüksek sıcaklık dayanımı açısından Irak LANAZrafinerisinden temin edilen bitümün Batman TÜPRAŞ rafinerisinden temin edilen saf bitüme göre daha olumlu sonuçlar verdiğibelirlenmiştir. Modifiye bitümler değerlendirildiğinde Irak LANAZ bitümüne göre Batman TÜPRAŞ bitümü kullanılmasıdurumunda daha etkili modifiye bitümler elde edildiği tespit edilmiştir.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği; Polimer Bilimi