Keban Baraj Gölü ova bölgesi halkının balık tüketim alışkanlıklarının araştırılması - Çadır, Fatih; Duman, Muhsine (My University, 2013)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü’ne kıyısı bulunan İçme, Şeyhhacı, Uzunova, Koçkale, Güzelyalı, Yolüstü, Örencik köylerinde balık eti tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla Ağustos-Eylül (2011) ayları arasında 139 kişi üzerinde gönüllülük esasına göre anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların %61,15’i balık etini, %7,19’u kırmızı eti, %2,88’i tavuk eti ve %28,78’inin ise hepsini severek tükettikleri belirlenmiştir. Balığı tercih etmelerindeki en büyük nedeninin %59,71 ile lezzetli olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %80,58’inin tatlı su balıklarını, %3,60’nın da deniz balıklarını tercih ettiği saptanmıştır. Balık tüketenlerin öncelikle tatlı su balıklarından aynalı sazan (%71,22), deniz balıklarından ise hamsi olduğu (%72,66) belirlenmiştir. Katılımcıların %96,40’ının balığı taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak da %66,19’un kızartmayı tercih ettiği saptanmıştır. Ailenin %27,34’ünün ayda 4-6 kg arasında balık tükettikleri belirlenmiştir. Erkek katılımcıların %61,90’ı, bayan katılımcıların ise %58,82’sinin balıketini severek tükettikleri saptanmıştır (p?0,05). Fakat aylık gelir ve eğitim düzeyleri dikkate alındığında et tercihinde istatistiksel olarak önemli derecede farklılık olduğu belirlenmiştir (p?0,05).

The Investigation of Fish Consumption of People in the Ova Region of Keban Dam Lake In this study, a survey has been held on 139 willing people from August 2011 to September 2011 in order to find out fish consumption habits in the İçme, Şeyhhacı, Uzunova, Koçkale, Güzelyalı, Yolüstü and Örencik villages, which are near to the coast of Keban Dam Lake. According to the results it has been determined that 61.15% of the participants like eating fish, 7.19% red meat, 2.88% chicken and 28.78%all kinds of meat. It has been seen that taste of the fish is the main reason why 59.7% of them like fish. It has also been found out that 80.58% like fresh water fish and 3.60% sea fish of them. Fish-lovers prefer fresh water fish, carp with 71.22% and anchovy with 72.6%. It has been learnt that 96.40% of them like eating fish fresh and 66.19 of them prefer fried fish. It has been determined that most of the families (27.34%) consume 4-6 kg fish in a month. It has been found out that 61.90% of men and 58.82% of women enjoy eating fish. When income and education level are taken into account, a difference at preferring meat has been determined.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Balık; Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi; Tüketim alışkanlıkları; Fish; Ova Region of Keban Dam Lake; Consumption behaviours