KESİR DERECELİ PID DENETLEYİCİLERİN TASARIMINA YÖNELİK MATLAB ARAYÜZÜ GELİŞTİRİLMESİ - SELÇUK, KAZİM DOĞUHAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kontrol sistemleri günümüzde en basit sistemlerden en karmaşık mühendislik problemlerine kadar her noktada karşımıza çıkmaktadır. Gündelik hayatla bu kadar iç içe olması kontrol sistemlerini popüler bir araştırma alanı haline getirmiştir. Günümüzde kontrol sistemlerinin tasarlanması ve denetimi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Kontrol edilecek sistemlerin çeşitliliği birçok denetleyici türünün literatüre kazandırılmasını sağlamıştır. Bu denetleyici türlerinden en popüler olan PID denetleyicisidir. Sistemin analiz kriterlerini en optimum düzeyde iyileştirmesi onun bu alanın en popüler denetleyicisi olmasına neden olmuştur. Ancak son yıllarda bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte matematiksel hesaplama gücünün çok artması. Kesir dereceli sistemlerin daha doğru ve etkin bir şekilde incelenmesine ve araştırmacıların bu konuya yoğunlaşmalarına neden olmuştur. Bu ilgiyle beraber kesir dereceli PI?D? denetleyicilerin klasik PID denetleyicilerden daha etkin olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışmada kesir dereceli PI?D? denetleyiciler ile klasik PID denetleyiciler arasındaki farklar incelenmiş, kesir dereceli PI?D? denetleyici parametre belirleme yöntemleri anlatılmış ve transfer fonksiyonu bilinen bir sistem üzerinde kesir dereceli PI?D? denetleyicisi ile klasik PID denetleyici performansları karşılaştırılmıştır. Kesir dereceli ve tam sayı dereceli sistemlerin tasarım ve analizi için Matlab programında bir arayüz tasarlanmıştır.

Nowadays, the control systems come us across every point from the simplest systems to the most complex engineering problems . Being so intertwined with everyday life has made control systems a popular field of research. Nowadays, control systems are designed and controlled by various methods. The variety of systems tabe controlled has led to the introduction of many types of controllers into the literature. The most popular of these controller types is the PID controller. Optimizing the analysis criteria of the system at the optimum level has made it the most popular controller in this field. However, with the development of computer technology in recent years, mathematical computing power has increased much.Also, it has led to more accurate and effective examination of fractional order systems and to focus researchers on this subject. Therefore, it is seen that the fractional order PID is more efficient than conventional PID controllers. İn this study, the differences between these tho PID controllers are examined and the fractional order PID controller parameter determination methods are decsribed with a system whose transfer function is known, these two PID's are compared. An interface is designed in the Matlab program for the design and analysis of fractional and integer order system.
Development of matlab interface for desing of fractional order PID controllers
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği