Elazığ İlindeki Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri - Şeker, İbrahim; Kul, Selim; Köseman, Abdurrahman (My University, 2022)
Bu çalışma Elazığ ilinde bulunan koyunculuk işletmelerinin yapısal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 167 çiftlik araştırmaya dâhil edilerek ziyaret edilmiş, yerinde değerlendirilmiş ve sahipleri ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada işletmelerin %56,3'ünün kendi arazisine, %60,0'ının ise %10,1-50 dekar araziye sahip olduğu belirlendi. Çalışmada ağılların %86,2'sinin müstakil, %10,8'inin eve bitişik, %88,0'inin kapalı tip, %42,5'inin kuzey-güney uzun aksında, %60,0'ının tuğla-briket duvarlı, %66,9'unun toprak zeminli olarak yapıldığı; %62,9’unda yeterli havalandırma bacası ve %84,5’inde yeterli pencere bulunduğu belirlendi. Ayrıca çiftliklerin %94,5’inde koyun sulama ekipmanı olarak yalak kullanıldığı, %55,8’inde ahşap yemlik tercih edildiği, çiftliklerin %76,6’sında iki ağıl kapısı, %86,2’sinde koyun başına 1 m2 veya daha az gezinti alanı bulunduğu, %88,5’inde yem hazırlama değirmeni/mikser, %47,2’sinde ise gölgelik/sundurma bulundurulmadığı tespit edildi. Sonuç olarak hem yetiştiriciler hem de ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından bu çalışma ile tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri dikkate alınarak İlde koyun yetiştiriciliğinin uygun düzeye getirilmesi beklenmektedir. İşletmelerde yapısal sorunların giderilmesi için teşvik, destek ve faizsiz kredilerin artırılması önerilmektedir.
Keywords: İşletme; Koyun; Ağıl; Yapısal Özellik; Yetiştirici