Bağımsız Denetimde Kalite Yönetimi Konusunda Yapılmış Çalışmaların İçerik Analizi - Aksüt, Ali; Durmuş, Ahmet Fethi (Fırat University, 2026)
Uluslararası Kalite Yönetim Standartlarının yayınlanmasının ardından akademik çevreler tarafından giderek daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Dolayısıyla bağımsız denetimde kalite yönetimi konusunda çok fazla çalışma yapıldığı görülmüş ve bu çalışmaların sistematik bir şekilde incelenmesi gerektiği düşünülmüştür. Buradan hareketle çalışmanın amacı, bağımsız denetimde kalite yönetimine ilişkin 2015-2025 yılları arasında yapılan akademik çalışmaların gelişimini, genel durumunu ve odak noktalarını tespit etmektir. Bu doğrultuda Google Scholar ve DergiPark veri tabanları üzerinden ulaşılan bağımsız denetimde kalite yönetimi ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların literatür taraması ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, bağımsız denetimde kalite yönetimi konusunda en fazla çalışmanın 2023 ve 2024 yıllarında yapıldığını göstermektedir. Çalışmaların azımsanmayacak oranda tek yazarlı çalışmalar olmasına rağmen büyük çoğunluğunun birden fazla yazarlı çalışmalar olduğu görülmektedir. Çalışmaların büyük çoğunluğunun yayın türü olarak makale şeklinde yayınlandığı, kullanılan araştırma yöntemlerinden en çok nitel yöntemlerin, veri toplama yöntemi olarak da içerik analizinin tercih edildiği ve en sık kullanılan anahtar kelimenin ise kalite yönetim sistemleri olduğu görülmektedir.

Following the publication of the International Quality Management Standards, it has increasingly attracted attention from academic circles. Consequently, it has been observed that a great number of studies have been conducted on quality management in independent auditing, and it has been considered that these studies should be systematically examined. Based on this, the aim of the study is to identify the development, overall status, and focal points of the academic studies on quality management in independent auditing conducted between 2015 and 2025. In this regard, a literature review and content analysis have been carried out on national and international studies related to quality management in independent auditing accessed through the Google Scholar and DergiPark databases. The research findings indicate that the greatest number of studies on quality management in independent auditing were conducted in the years 2023 and 2024. Although there is a significant number of single-authored studies, it is observed that the vast majority of them are multi-authored studies. It is observed that the vast majority of the studies have been published in the form of articles, that qualitative methods have been most frequently preferred among the research methods used, that content analysis has been chosen as the data collection method, and that the most frequently used keyword is quality management systems.
Content Analysis of Studies on Quality Management in Independent Auditing
Keywords: International Finance; Uluslararası Finans