Arkadaşlık İlişkilerinde Yaşanan Değişim: Mardin Örneği - Aytaç, Ömer; Tan, Mehmet (My University, 2020)
Arkadaşlık ilişkileri modernleşme, teknolojik gelişme ve küreselleşme gibi etkenlere bağlı olarakdeğişmektedir. Modern yaşam; rasyonalite, bireyselleşme ve hız parametrelerine dayalı olarak yoğun birdeğişim/dönüşüm sarkacı altındadır. Bu doğal olarak her türden ilişki ve etkileşim süreçlerini de etkilemekte, hayatın doğal ve spontane yapısını dönüştürmektedir. Bir asal bağlılık türü olarak arkadaşlık dabu süreçte değişime uğramakta, anlamı ve deneyimlenme formları farklılaşmaktadır.Bu çalışmada,günümüz toplumunda arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan değişim odağa alınmakta ve bu değişimde paysahibi etkenlere ve bunların dönüştürücü gücüne dikkat çekilmektedir. Çalışmada yarı yapılandırılmışgörüşme tekniği kullanılarak Mardin’de 40 kişi ile yapılan görüşme verilerinden yararlanılmıştır.Araştırmada öne çıkan bulgular arasında; arkadaşlık ilişkilerinde köklü bir değişim yaşandığı, bununhemen her kesimde, sosyal sınıfta, cinsiyet ve mesleki gruplarda görülebildiği ifade edilmektedir. Arkadaşlık ilişkilerinde sahici, samimi, diğergam ve güvene dayalı arkadaşlıkların yerini yüzeysel, ikincil,gösterişçi, bencil ve riskli arkadaşlıklar almaktadır. Ancak bu yöndeki değişimlere rağmen zaman içerisinde arkadaşlığın kendisini toplumsal şartlara bağlı olarak yeniden ürettiği ve gücünü ve gerekliliğinimuhafaza ettiği görülmüştür.
Keywords: Sosyal Çalışma; Kültürel Çalışmalar; Sosyoloji; Davranış Bilimleri