Çeşitli gastrointestinal karsinom örneklerşnde insan papillomavirus DNA varlığının araştırılması - Erol, Deniz; Bulut, Yasemin; Yüce, Hüseyin; Ozercan, Ibrahim Hanifi (My University, 2009)
Günümüzde servikal kanserlerdeki rolü iyi tanımlanmış olan insan papillomavirusları (HPV), diğer tip kanser dokularında da genellikle tespit edilebilmektedir. Son yıllarda kolorektal kanser dokularında HPV DNA'sının gösterilmesi, HPV enfeksiyonunun gastrointestinal kanser gelişimiyle de ilişkili olabileceğini desteklemektedir. Bu çalışmada, çeşitli gastrointestinal sistem karsinomu olan hastaların tümör dokuları ile tümöre komşu normal dokularında HPV-DNA varlığının araştırılması ve pozitif örneklerdeki HPV tiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 38 mide, 42 kolon, 20 rektum, 4 özofagus ve 2 ince bağırsak kanseri olan toplam 106 (59 erkek, 47 kadın; yaş aralığı: 25-80 yıl, yaş ortalaması 57.03 ± 1.29 yıl) hasta dahil edilmiştir. Hastalara ait parafine gömülü tümör ve tümöre komşu normal dokulardan DNA izolasyonu yapılmış ve ekstraksiyonun başarısı beta-globin primerlerinin kullanıldığı PCR ile kontrol edilmiştir. Buna göre tümör dokularının 100 tanesinden ve normal komşu dokuların tümünden (n= 106) DNA ekstraksiyonu gerçekleştirilebilmiştir. HPV-DNA varlığı GP5/CP6 genel primerleri ile konsensüs PCR yöntemiyle araştırılmış, pozitiflik saptanan örneklere tiplendirme için HPV tip 11, 16, 18 ve 33'e özgül primerler kullanılarak PCR uygulanmıştır. Çalışmamızda, tümör doku örneklerinin %41 (41/100)'inde ve tümöre komşu normal dokuların %31 (33/106)'inde HPV-DNA varlığı tespit edilmiştir. Tümör ve komşu normal dokular arasında HPV-DNA pozitifliği açısından istatistiksel olarak önemli bir fark tespit edilmemiştir (p> 0.05). Mide örneklerinin %44.7 (17/38)'si, kolon örneklerinin %35.1 (13/37)'i, rektum örneklerinin %47.3 (9/19)'ü, özofagus örneklerinin %25 (1 /4)'i ve ince bağırsak örneklerinin %50 (1 /2)'si HPV- DNA pozitif olarak bulunmuştur. HPV-DNA pozitif 41 tümör dokusu örneğinin 16'sı (8 örnek tip 16, 3 örnek tip 18, 5 örnek tip 33) ve 33 normal doku örneğinin 5'i (3 örnek tip 18, 2 örnek tip 33) tiplendirilebilmiş, tümör dokularının 2'sinde iki farklı tip HPV-DNA pozitifliği (birinde tip 16 + tip 33; birinde tip 18 + tip 33) saptanmıştır. Sonuç olarak, gastrointestinal sistemin gerek tümör dokularında gerekse tümöre komşu normal dokularında saptadığımız yüksek HPV-DNA oranları, bu tip kanserlerde de HPV'nin rolü olabileceğini düşündürmekle birlikte, neden-sonuç ilişkisinin kurulabilmesi için daha ileri araştırmalara gereksinim olduğu açıktır.
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; DNA; viral; İnsan papillomavirüs 18; İnsan papillomavirüs 16; Papillomavirus enfeksiyonları; Gastrointestinal neoplazmlar; Alphapapillomavirus