KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE ADERANS DAYANIMI ÜZERİNE AGREGA TİPİNİN ETKİSİ - COŞKUN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, farklı agrega tipleriyle elde edilen kendiliğinden yerleşen betonun mekanik özellikleri ve aderans dayanımı araştırılmıştır. Bu amaçla agrega olarak dere, kırmataş ve pomza, mineral katkı olarak da 4 farklı oranda silis dumanı ve uçucu kül kullanılarak toplam 24 farklı KYB serisi elde edilmiştir. Toz malzemelerin optimum kullanım miktarları betonun hem taze özellikleri hem de mekanik özellikleri için tespit edilmeye çalışılmıştır. Numunelere basınç, eğilmede çekme, yarmada çekme ve aderans dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Sonuçlar toz tipi olarak incelenirse silis dumanı katkılı seriler, tüm kür süresi ve agregalar için en büyük dayanım değerlerine sahiptirler. Agrega tipleri göz önüne alınırsa, kırmataşlı seriler tüm yaşlarda, tüm toz tipi ve oranlarında en yüksek dayanıma ulaşmışlardır. Aderans deneylerinde kullanılan donatı çapı arttıkça, aderans dayanımı düşmüştür. Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, Agrega tipi, Basınç dayanımı, Eğilmede çekme dayanımı, Yarmada çekme dayanımı, Aderans dayanımı

In this study, bond strength and the mechanical properties of the self-compacting concrete obtained with strength different types of aggregates were investigated. The twenty-four different SCC series were produced. It was used aggregate natural stones, crushed stone, and pumice stone. The four different proportions of silica fume and fly ash used in this study. Optimum amounts of powder materials properties were determined for the mechanical properties and fresh concrete. Compressive, flexural, splitting tensile strength and bond strength experiments were conducted. If results were analyzed as the types of powder, the series containing silica fume were obtained the greatest strength values for all aggregates and the curing time. When aggregate types were analyzed, the concrete samples produced with crushed stone aggregates were obtained the greatest strength values. Bond strength decreased with the reinforcement diameter increases. Key Words: Self Compacting Concrete, Aggregate Types, Compressive Strength, Flexural Strength, Splitting Tensile Strength, Bond Strength
Effect of aggregate type on the mechanical properties and bond strength of self compacting concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği