İLETİM HATLARINDA ARIZA MODELLEME VE SAYISAL RÖLELERLE KORUMA - AYDOĞDU, NURHAK (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi İLETİM HATLARINDA ARIZA MODELLEME VE SAYISAL RÖLELERLE KORUMA Nurhak AYDOGDU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 72 Elektrik enerjisi ihtiyacı, çağımızın sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmeleri ve artan dünya nüfusu ile orantılı olarak hızla artmaktadır. Bunun yanında enerji üretim merkezlerinin yerleşim bölgelerinden uzaklarda kurulmaları, üretim ile birlikte iletim ve dağıtımın da enerjinin verimlilik ve kalitesi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmıştır. Elektrik güç sistemlerinin, gelişen teknolojiyle birlikte daha karmaşık bir yapı oluşturduğu göz önüne alınırsa, koruma sistemlerinin elektrik endüstrisinde daha fazla önem kazandığı kolayca anlaşılır. Enerji tesislerindeki koruma sistemleri teknoloji alanındaki yeniliklere açılmış ve araştırmacıları bu alandaki çalışmalara yönlendirmiştir. Hızlı, seçici ve güvenli koruma prensipleri ve mikroişlemci tekniğine haiz koruma cihazları güç sistemlerinde yerlerini almıştır. Bu çalışmada; ölçülen değerlerden veri toplama ve sayısal değerlere dönüştürme yapabilen, verilerin işlenmesinden kesici açtırma ve kapamaya kadar bütünüyle sayısal olan, mikroişlemci teknolojisine sahip bir mesafe koruma rölesiyle örnek bir iletim hattı modeli oluşturulmuş ve çeşitli arıza durumları bu model üzerinde uygulanmış, ölçümler ve sayısal sonuçlar alınarak arıza analizi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Güç Sistemi, Sayısal Röle, Enerji İletim Hattı, Mesafe Koruma VII
Modelling of faults in transmission lines and protecting by numerical relays
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering