MALATYA İLİ EV DIŞI HAVASININ FUNGAL FLORASI - UZUN, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi MALATYA ILININ EV DIŞI HAVASININ FUNGAL FLORASI Canan UZUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı 2005 Organik madde ve su içeriğine sahip bütün şartlarda üreme kabiliyeti olan fungus sporları, atmosferik olaylarla havaya yayılırlar. Bu sporlar vücuda solunum yoluyla girerler. Allerjik reaksiyonlara, infeksiyonlara ve toksisiteye neden olurlar. Allerjik reaksiyonlardan korunmak için havadaki fungusların tespit edilmesi önemlidir. Bu yüzden Malatya' da 5 farklı yer seçildi ve bir yılda funguslann mevsimsel dağılımı incelendi. Bu çalışmada petri - plak tekniği kullanıldı. 360 petri plağında 17 farklı genusa ait 56 tür teşhis edildi. Sonuçlar 4 baskın genusun Penicillium, Cladosporinm, Alternaria, Aspergillus olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Fungal sporlar, Ev dışı havası, Allerji

SUMMARY Master Thesis THE FUNGAL FLORA OF OUTDOOR AİR İN CİTY MALATYA Canan UZUN Fırat University Graduate school of Naturel and Applied Science Department of Biology 2005 Having ability of reproduction in all conditions containing water and organic substances, fungus spores spread into air by atmospheric events. These spores come into the body by means of respiration and cause infections, toxicity and allergic reactions. It is important to determine fungus in the air to be protected against allergic reactions. Therefore, five different places were selected in Malatya, and the seasonal fungus dispersion was examined. In these studies, Petri-plak technique was used. 56 different species belonging to 17 different classes were diagnosed in 360 petri-plak(s). The results indicate that four dominant classes are Penn-icillium, Cladosporium, Alternqria, Aspergillus. Key Words: Fungal spores, outdoor air, allergy n
The fungal flora of outdoor air in city Malatya
Keywords: Biyoloji