GÖRÜNTÜ İYİLEŞTİRME VE ONARMA TEKNİKLERİ - KARAKUŞ, MÜCELLA ÖZBAY (Fırat Üniveristesi, 2010)
Görüntü iyileştirme, görüntünün kenarlarının, sınırlarının ya da parlaklığının belirginleştirilmesi gibi bazı özelliklerinin görüntünün daha iyi analiz edilmesi veya görüntülenebilmesi için iyileştirilmesi olarak ortaya konulabilir. İyileştirme işlemi, veri içerisindeki doğal bilgi miktarını arttırmaz. Ancak, seçilen bir özelliğin kolayca anlaşılabilir olması için o özelliğin dinamik sınırlarını artırır. Günümüzde birçok uygulamada (plaka tanıma, yüz tanıma, tıbbi ve askeri uygulamalar, adli soruşturmalar, doku analizi, v.b.) görüntü işleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu tür uygulamalarda başarının yüksek olması görüntü kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Kaliteli görüntü almak için gereken kameralar ise uygulama maliyetini yükseltmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere düşük çözünürlüklü görüntüler bazı algoritmalarla yüksek çözünürlüklü görüntülere dönüştürülebilmektedir. Bu sayede basit kameralar kullanarak yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilebilmesi ve uygulamaların başarılarının yükseltilmesi hedeflenmiştir.MATLAB hazır fonksiyonlar ve programlama yoluyla birçok alandaki yoğun matematiksel algoritma ve işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir matematiksel çözüm platformudur. Bu çalışmada, MATLAB geliştirme ortamının sağladığı özellikler de kullanılarak görüntü işlemeye yönelik uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Uygulamalarda; MATLAB görsel ara yüz tasarlama aracı olan .GUIDE. özellikleri kullanılmıştır. Bu tezde; Wiener, Medyan ve Gauss filtreleri kullanılarak, görüntü iyileştirme ve onarmaya yönelik deneysel çalışmalar yapılmıştır. Bozulma fonksiyonları bilinen test görüntüleri üzerinde yapılan deneysel çalışmalar neticesinde; Ters Fourier filtresinin hareket bulanıklığı ve Gauss biçimli bulanıklık etkilerinin giderilmesinde, Wiener Süzgecin bulanıklık ve gürültü etkilerinin bir arada olduğu etkilerin giderilmesinde, Medyan Süzgecin tuz biber gürültüsünün kaldırılmasında ve Gauss Biçimli süzgecin Gauss Biçimli gürültünün kaldırılmasında daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Sözcükler: Sayısal Görüntü, Sayısal Filtre, Görüntü İşleme, Görüntü Onarma

Image Restoration is recovery of an image for better analyse or display and some features as its emphasizing of edges, boundaries or brightness. Restoration process doesn?t increase the natural data quantity but it increases the dynamic boundaries of the feature that chosen for being comprehensive easily. Nowadays, many applications as recognition of car plates, medical or military applications, forensic inquiries, tissue analysis e.g.uses the technics of image processing. In this kind of applications, high performance is related with image quality. The cameras for high quality raise the applicaiton cost. Low resolution images are transformed into high resolution images by using some algorithmes for meeting the requriments. In this way, it is aimed to raise the achievements and get high resolution images by using simple cameras.MATLAB is a mathematical solution platform that provides to eventuate of the processes and intense mathematical algoritmas by avaliable functions and programs. In this study, some applications for image process are materialized by using some features of MATLAB. In the applications, the GUIDE is used which is for designing interface tool. In this thesis, some experiments are made by using filters as Wiener, Median and Gauss for restorating image. In the result of experimental studies on corrupted test images it is understood that movement blur of reverse filter is more successful in correcting of blur effects of Gauss shaped and Wienwe Filter is more successful in correcting of blur and noise effects and Median filter is better in salt-pepper noise and Gauss shaped filter is better in removing of the Gauss shaped noise. So, the blur image which is got in the result of combining with Gaussian Matrix is tried to be clear by reverse filter but the rolls corrupts the image in FFT tarnsform.Key Words : Digital İmage, Digital Filtre, İmage Processing, İmage Restoration
Image enhancement and restoration techniques
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Mühendislik Bilimleri