OSMANİYE İLİ 20. YÜZYIL İNANÇ COĞRAFYASI - CAN, HAKKI (Fırat Üniveristesi, 1998)
Dinler Tarihi yüksek lisans tez konusu olarak " Osmaniye İli XX. Yüzyıl inanç Coğrafyası" adı altında yapılan bu araştırma, iki bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, cumhuriyet dönemine kadar ilin ve bağlı ilçelerin tarihi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı ele alınarak incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise İl'in XX. yüzyıla kadarki nüfus seyri ile beraber günümüz inanç coğrafyası çıkarılmıştır. Bu bölümdeki çalışmalar, bir alan çalışması şeklinde yürütülmüştür. İl genelinde nüfusun dinlere ve mezheplere göre durumları araştırılıp, müslüman nüfusun da mezhep durumları ve nüfus potansiyelleri belirtilmiştir. Ayrıca il genelindeki tarikatler, cemaatler, ziyaret ve adak yerleri hakkında bilgi verilmiştir. Bölgesel konumu itibariyle önemli bir merkeze sahip olması ve nüfus hareketlerindeki hızlı gelişmeler Osmaniye'nin dini yapısında ve inanç coğrafyasında da etkili olmaya başlamıştır. 1950'lerden bu yana Osmaniye ve ilçelerinde gayr-ı müslimlere hiç rastlanmadığını görmekteyiz. Zaten 7 Ocak 1922 ( Osmaniye'nin Kurtuluşu) tarihinden itibaren gayr-ı müslim nüfusun tamamen göç ettiği tespit edilmiştir. Tamamı müslüman olan Osmaniye'de il nüfusunun % 97.30'nu Sünniler, % 2.70'ini Aleviler oluşturmaktadır. Günümüzde varlıklarını devam ettiren Nakşibendilik, Kadirilik ve Bektaşilik gibi tarikatlere mensup insanların bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca halk arasında Nurcu ve Süleymancı olarak bilinen cemaatlerin vakıf ve dernekler kurarak il genelindeki faaliyetlerini aktif bir şekilde yürüttükleri tarafımızdan müşahede edilmiştir ELAZIĞ- 1 998 Hakkı CAN

II ZUSAMMENFASSUNG Diese Forschung hat zwei Teile, die als Magisterarbeit der religiösen Geischichte" unter dem Titel " Die XX. Glaubensgeographie der Stadt Osmaniye " durchgefuhrt worden ist. Im ersten Teil der Arbeit ist die historische, wirtschafttliche, soziale und kültürelle Konstruktion der Stadt bis zur republikanischen Epoche überprüft worden, indem man es ausruhrlich in der Hand nimmt. Im zweiten Teil der Arbeit ist die Bevolkerungsentwicklung bis zum XX. Jarhhundert und auch die heutige Glaubensgeographie der Stadt herausgebraht worden. Die Forschungen in diesem Teil sind als eine Gebietsforschung durchgefîihrt worden. Bei der Gesamtheit der Stadt ist die Lage der Bevölkerung nach den Religion-und Konfessionen in Bezug genommen und dabei sind die islamischen Konfessionslagen und Bevölkerungspotentiellen bestimmt worden. Dabei ist ferner über die islamischen Derwischorden, über die Religiösengesellschaften und über die Wallfahrt-und Gelubdeorte Kenntnisse gegeben worden. Da die Stadt Osmaniye hinsichtlich der regionalen Lage ein wichtiges Zentrum besitzt, hat ihre standige Bevolkerungsentwicklung begonnen, auf die religöse Konstruktion und die Glaubensgeographie der Stadt einen Eindruck zu machen. Hiermit beobachten wir, dass die Nichtmohammedaner seit dem Jahr 1950 in Osmaniye und in ihren Kreisen nicht vorhanden sind Eshat sich auch herausgestellt, dass die Nichtmohammedaner ab 7.Januar.l922 (Tag der Rettung von Osmaniye ) die Stadt völlig verlassen haben. Die Bewohner von Osmaniye sind alle Mohammedaner Von dieser Bevölkerung der Stadt bildet die grosse Mehrheit (97.30 %) die sünnitischen Mohammadenar und die übrigbleibende Minderheit (2.70 %) sind die schiitischen Mohammedaner ( Alewien ). Es ist festgestellt worden, dass sich auch die Nakşibend ( Angehörige des Nakşibend- Ordens ), die Kadiriye (Angehöriger des Abdulkadir Geylani-Ordens ) und die Bektaschi (Angehöriger des Bektasehi-Ordens) heute in Osmaniye befınden. Ferner ist es von uns gesehen, dass die unter dem Volke als "Nurcular" und "Süleymancılar" genannten religiösen Gesellschaften ihre Tatigkeiten in der Stadt aktiv fortdauern lassen, indem sie fromme Stiftungen und religiose Vereine gründen. ELAZI?- 1998 Hakkı CAN
Die 20. Glaubensgeographie der stadt Osmaniye
Keywords: Din; Religion