GECEKONDUDA KADININ KONUMU: ELAZIĞ-KARŞIYAKA MAHALLESİ ÖRNEĞİ - ULU, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışma "Gecekondu Kadınının Konumu" konulu bir alan araştırmasıdır. Bir gecekondu mahallesi olan Karşıyaka Mahallesinde yaşayan ve oy verme davranışında bulunan kadınlar, araştırma ömeMemimizi oluşturmaktadır. Örnekleme gücünü arttırmak amacıyla sistematik tesadüfi örnekleme tekniği kullanılmıştır. 112 kadın üzerinde, 63 soruluk görüşme formu uygulanarak yapılan bu çalışmada; kadının yaş, medeni durumu, eğitim durumu, aile yapısı, evlilik şekli vb. gibi demografik özelliklerinin yanı sıra, kadirim sosyal ve ekonomik yaşamdaki yeri ele alınıp incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda gecekondulu kadınların büyük bir kısmının doğum yerinin ve göç ettiği yerin köy olduğu görülmüştür. Kadınların yarısından fazlası okur-yazar değildir, örneklem grubunu daha çok genç yetişkin kadınlar oluşturmaktadır ve kadınların tamamına yakını herhangi bir işte çalışmamaktadır. Ekonomik yaşam boyutunda kura özgü olan geleneksel tutum ve davranışlarda bulunan kadının, sosyal yaşam boyutu bakımından kura oranla statüsünün üstün olduğu ve kente uyum sağladığı görülmüştür. Netice olarak denilebilir ki, gecekondu kadını, kıra özgü olan tutum ve davranışlardan göreli olarak uzaktır ancak,bu uzaklık, kente özgü olan tutum ve davranışlar için de geçerlidir. ANAHTAR KELİMELER: Göç, kentleşme, kentlileşme, sosyo-kültürel yaşam, sosyo ekonomik yaşam, modern yaşam.,kadımn konumu, cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet ayrımı, kadın eşitsizliği, gecekondu kadını, kentte kadın, göçmen kadın,

SUMMARY Postgraduate Study Status of women in slums : Sample of Elazığ- Karşıyaka district. Dilek Ulu Fırat Universty Institue of Social Sciences Department of Sociology 2000, Page : 131 This is a field study on "Status of women in slums". Women who have been living in Karşıyaka district, one of the slums of Elazığ and have rights to vote are the subject of our research. To support the sampling systematical coincidence sampling method has been used. In this study, status of women in the social and economical life have been searched adding to their ages, marital status, education levels, family structures, marriage types and other demographical features by applying a poll containing 63 questions to 1 12 women. At the end of the research, it was seen that most of the women who are living there were born in the villages and migrated from the villages. More than half of those women who are composed of young adults were uneducated and most of them are not working. They have adapted to urban life and gained a better status in comparison with to the rural life in terms of social life standards; in spite of their keeping traditional rural style on the aspect of economical life. As a result it can be said that, the women in the slums are relatively away from the behaviors peculiar to rural area, but this is also valid for the attitudes and behaviors peculiar to the urban life style. Key words: Migration, to be urbanized, socio-cultural life, socio-economical life, modern life, status of women, gender ineguality, gender gap, women ineguality, women in slum, women in urban.
Status of women: Sample of Elazığ-Karşıyaka district
Keywords: Sosyoloji; Sociology