Ortaöğretim Okulu Yöneticilerinin Dağıtımcı Liderlik Rollerine İlişkin Öğretmen Algıları - Arabacı, I.bakir; Karabatak, Songül; Polat, Hakan (My University, 2016)
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları ile ilgili algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, \"Dağıtımcı Liderlik Hazır Bulunuşluk Ölçeği (DLHBÖ)\" aracılığı ile toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenler yöneticilerinin dağıtımcı liderlik davranışlarını; Misyon, Vizyon ve Hedefler ve Liderlik Uygulamaları alt boyutlarında \"Arasıra\"; Okul Kültürü ve Ortak Sorumluluk alt boyutlarında ise \"Genellikle\" düzeyinde sergilediklerini belirtmişlerdir. Yöneticilerin göstermiş oldukları dağıtımcı liderlik davranışları, öğretmenlerin okuldaki çalışma süresi değişkenine göre tüm alt boyutlarda; cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre Misyon, Vizyon ve Hedefler alt boyutlarında anlamlı farklılık gösterirken, öğrenim durumu ve görev türü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları