Köpeklerde diafizer-tibia-fibula kırıklarının yarım pin (Unilateral) yöntemi uygulanarak akrilik barlı eksternal fikzasyonla sağlatımında pin ve vida kullanılmasının karşılaştırılması - Canpolat, İ.; Bulut, S.; Kılıç, Ş.; Cengiz, H.m.; Hayat, A. (My University, 1997)
Bu çalışma değişik yaş ve cinsiyette 10 köpekte gerçekleştirildi. Deneysel olarak sağ bacakta medial hatta diafizer transversal osteotomi yapılarak tibia-fibula kırığı oluşturuldu. Oluşturulan kırık hattında 1. grupta proksimal ve distalde 3 adet olmak üzere 6 adet 3.2 mm'lik, 7 cm uzunluğunda steinman pini, yarım pin (unilateral) yöntemiyle matkapla libianın medialine yerleştirildi. İkinci grupla kırık hattının proksimal ve distalinde 3 adet olmak üzere 6 adet 3.2 mın'lik, 7 cm uzunluğunda kemik vidası yerleştirildi. Tüm olgularda kırığın redüksiyonu sağlandıktan sonra serbest pin ve vida uçları akrilikle tespit edilip fikzasyon 30 gün süreyle sürdürüldü. Birinci grupta 3 olguda 30 gün süreyle tam bir rijid fikzasyon sağlandı ve radyografik muayenede kallus gelişiminin normal olduğu görüldü. Bu grupta 3 nolu olguda eksternal fiksatör yerinden çıktı, 2 nolu olguda pin yolu drenajından dolayı pililerin gevşediği ve tüm olgularda pin ve vidalar etrafında periostal reaksiyonlar görüldü. İkinci grupta 4 olguda 30 gün süreyle tam bir rijid fikzasyon sağlandı ve radyografik muayenede kallus gelişiminin normal olduğu görüldü. Bu grupta 9 nolu olguda osteomyelitis ve tüm olgularda pin ve vidalar etrafında periostal reaksiyonlar görüldü. Sonuç olarak orta boy köpeklerde dial'izer tiba-fibula kırıklarının yarım pin yöntemiyle eksternal fikzasyonla sağaltımında vida uygulamasının pin uygulamasına göre daha rijid ve güvenilir bir fikzasyon sağladığı kanısına varıldı.
Keywords: Tibia; köpek; köpek hastalıkları; kırıklar; kırık tesbiti