PATELLOFEMORAL AĞRISI OLAN KİŞİLERDE 8 HAFTALIK EGZERSİZ PROGRAMININ FONKSİYONEL AKTİVİTELERİNE ETKİSİ - ASGHARI, AKBAR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırmanın amacı, 8 haftalık düzenli egzersiz uygulamasının PFAS bulunan olguların diz eklemi propriyosepsiyonuna olan etkisinin değerlendirilmesidir. Diz önü ağrısı ya da Patellofemoral Ağrı Sendromu (PFAS) sık görülen diz sorunlarından biridir. Çalışmaya, Vizuel Analog Skala (VAS) ölçegi uygulanan Patellofemoral ağrı sendromu (PFAS) tanısı konmuş kişilerden oluşan 18-30 yaşları arasında olan 30 erkek sporcu katılmıştır. Çalışma konusunda aydınlatılan ve çalışmaya katılma konusunda gönüllü olur form onayları alınan hastalar rastgele seçim yöntemiyle iki gruba ayrılmıştır. Hastalar randomize olarak Uygulama grubu (n=15) ve kontrol grubu (n=15) olarak ayrılarak ve uygulama grubuna 8 hafta süresince (5 Gün/Haftada) ilk 4 hafta boyunca germe egzersizleri takip eden diğer 4 hafta boyunca, kuvvetlendirme egzersizleri yaptırılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Ağrı şiddeti görsel analog skala ile değerlendirilmiştir (VAS). Tüm gruplarda hastaların ağrı şiddeti VAS kullanılarak, 0 (ağrı olmaması) ile 10 (dayanılmaz ağrı) arasında derecelendirilmiştir. Araştırmamızda toplamda 8 hafta (haftada 5 gün) süresince uygulanan germe ve kuvetlendirme egzersizlerinin ağrı şiddetini azalttığı tespit edilmiştir (p<0.05). Quadriceps Q açısını ve Popliteal açı değerini olumlu yönde değiştirdiği sonucuna varılmıştır (p<0.05). Bununla birlikte ilk dört hafta uygulanan germe egzersizlerinin dördüncü hafta sonunda aktif ve pasif diz ekstansiyonunda ve kalçada pasif fleksiyon değerlerinde anlamlı farklılıklar meydana getirdiği ortaya konmuştur (p<0.05). Ayrıca dört haftaya ek olarak uygulanan vücut geliştirme ve güçlendirme 2 egzersizlerinin de aktif ve pasif diz ekstansiyonunda ve kalçada pasif fleksiyon değerlerinde önemli farklılıklar yarattığı belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak araştırmamızda uygulanan 8 haftalık egzersiz programının patellafemoral diz problemi olan bireylerde ağrı seviyesini azaltmış ve hareket yeteneklerini artırıcı etkiye sahip olan eklem hareket genişliğinde ise önemli bir artışa yol açmıştır. Bu sebeple egzersiz programımızın patellafemoral diz ağrısı olan hastalarda uygulanması önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Patellofemoral, Germe Egzersizleri, Ağrı, VAS, PFAS

The aim of this study was to exercise training combined 8 weeks in individuals with patellofemoral pain syndrome. Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS), a common cause of anterior knee pain. The study of visual analogue scales (VAS) for pain, a patellofemoral function scale (PFPS), 30 male athletes between the ages of 18-30 years who were diagnosed of people participated. The study included 60 patients who met inclusion criteria. Patients who gave informed consent were divided into two groups by a randomization method. Patients Application group randomized (N= 15) and control group (N= 15) are separated and application groups to 8 weeks 5 days per week for 4 weeks stretching along another 4 weeks followed by stretching exercises, strengthening exercises were performed. Data Collection tools; Visual analogue scale (VAS), which were evaluated for pain, Patients in all groups using the pain VAS, 0 (no pain) to 10 (unbearable pain) is rated among. The research in 8 weeks (5 days per week) the applied during exercise to reduce the pain and strengthens the severity (P<0.05) was determined. Our results a total of 8 weeks (5 days a week) of the applied stretching and strengthening exercises during which reduce the pain, quadriceps femoris to change the angle Q and Popliteal angle in a positive direction (P<0.05), was concluded. However, at the end of the fourth week of the first four weeks of stretching exercises practiced active and passive knee extension and flexion passive significant differences in the value of the hip (P<0.05). It consisting demonstrated. It is also applied in addition to the four weeks of strength training and strengthening exercises active and passive knee 4 extension and flexion values caused significant differences in passive hip (P<0.05) was determined. As a result of the implementation of the 8-week exercise program in our research in individuals with patellofemoral knee problems have reduced the pain level and wide range of motion which has the effect of increasing mobility has led to a significant increase. It is advisable to apply our reason exercise program for patients with patellofemoral knee pain. Keywords: Patellofemoral, Stretching Exercises, Pain, VAS, PFAS
The effects of the patellofemoral activity to the functional activities of 8 weeks exercise program
Keywords: Spor