TİROİD DİSFONKSİYONU OLAN HASTALARDA TEDAVİ ÖNCESİ VE SONRASI KAN İRİSİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ALKAN, AMİNE ÇİĞDEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Tiroid disfonksiyonları organizmanın bütününü etkileyen, özellikle enerji harcanmasında ciddi dengesizliğe yol açan ve toplumda sık görülen endokrin bozukluklardır. Tiroid hastalıkları gibi değişmiş enerji harcanması, yüksek metabolik dengesizlik ve anormal enerji dengesinin olduğu diabetes mellitus (DM), obezite, kronik böbrek hastalığı (KBH) gibi metabolik bozuklukların önlenmesi ve yeni tedavi metodlarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli moleküller üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Son yıllarda keşfedilen ve myokin olarak adlandırılan bu yeni moleküllerden biri de irisindir. İnsanlarda irisinin rolüyle ilgili yeterli çalışma olmamasına, fonksiyonunun net olarak bilinmemesine ve yapılan bazı çalışmalarda kimi zaman çelişkili sonuçlar ortaya çıkmasına rağmen irisinin egzersizle indüklendiği, metabolik bozukluklardan muzdarip olan hastalarda metabolik durumu daha iyi yansıtabileceği; DM, obezite, kronik böbrek yetersizliği gibi metabolik hastalıkları önleyici ve tedavi edici bir ajan olabileceği yönünde yaygın görüşler mevcuttur.Metabolizma üzerine önemli etkileri olan tiroid hormonlarıyla serum irisin düzeyleri arasındaki ilişkiyle ilgili ise şimdiye kadar yapılmış ve yayımlanmış bir tek çalışma vardır. Bu çalışmada hipotiroidik hastalarda serum irisin düzeyleri hipertiroidik hastalara göre sınırda bir anlamlılıkla düşük bulunmuştur. Ancak şu ana kadar tiroid hastalıklarında tanı anında serum irisin düzeyi ve tedaviden sonraki irisin düzeyleriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle biz bu çalışmamızda, tiroid disfonksiyonu olan hastalarda tanı anındaki serum irisin düzeyleriyle gerekli tedavilerden sonra ötiroid durum sağlandığındaki serum irisin düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamız için yeni tanı alan ve tedavi başlanması uygun olan 15 subklinik hipotiroidi, 13 klinik hipotiroidi, 10 subklinik hipertiroidi, 17 klinik hipertiroidi olmak üzere toplam 55 hastanın tanı anındaki ve gerekli tedaviler sonrası ötiroid durum sağlandığındaki serum irisin düzeyleri ile sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 17 bireyin serum irisin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Subklinik hipotiroidi, klinik hipotiroidi, subklinik hipertiroidi ve klinik hipertiroidi hasta gruplarında tanı konulduğundaki serum irisin düzeyleri ile gerekli tedaviler sonrası ötiroid hale geldiklerindeki serum irisin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (sırasıyla p=0,570; p=0,221; p=0,074; p=0,332). Kontrol grubunun irisin düzeylerinin ve hasta gruplarının tedavi öncesi serum irisin düzeylerinin kendi aralarında karşılaştırılması sonucunda da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,337). Hipotiroidik (subklinik+klinik) hasta grubu ve hipertiroidik (subklinik+klinik) hasta grubunun tedavi öncesi serum irisin düzeyleri ve kontrol grubunun irisin düzeyleri arasında da anlamlı fark yoktu (p=0,266). Çalışmamız sonucunda anlamlı bir fark tespit edilememesinin nedeni sınırlı ve az sayıda hastanın çalışmaya dahil edilmesi, serum irisin düzeyini etkileyen bireysel, çevresel ve metabolik çeşitli faktörlerin bulunması olabilir. Anahtar kelimeler: Hipotiroidi, hipertiroidi, subklinik hipotiroidi, subklinik hipertiroidi, irisin

Thyroid dysfunctions are common endocrine disorders in society which affect the whole organism and causing serios imbalance in energy expenditure particularly. Various studies are made about for to prevent and improve new treatment modalities for metabolic disorders with spending altered energy, high metabolic imbalances and abnormal energy balance such as diabetes mellitus (DM), chronic kidney disease (CKD) like thyroid diseases. One of these new discovered molecules called myokin is irisin. Althougt in humans the role of irisin have not sufficient study, not to be known the its clear function and some studies have conflicting results, irisin is induced by exercise and may better reflect the metabolic status in patients suffering from metabolic disorders and may be a therapeutic agent for to prevent and treat for metabolic diseases such as DM, obesity, chronic renal failure. There is only one and first ever performed evalution of the relationship between the thyroid hormones which have important effects on metabolism with serum irisin levels. In this study, serum irisin level was lower in hypothyroid patients than the hyperthyroid patients at the border of statistical significance. However there is no study about the level of irisin with before and after the treatment of thyroid diseases. Therefore, we aimed to compare the serum irisin levels at the time of diagnosis in patients with thyroid dysfunction and the serum irisin levels when they provided euthyroid situation after the necessary treatment. For our study, serum irisin levels at the time of diagnosis and after the treament when they were euthyroid of the studied group consisted of 55 patients with newly diagnosed and appropriate to start treatment which including 15 subclinical hypothyroidism, 13 clinical hypothyroidism, 10 subclinical hyperthyroidism, 17 clinical hyperthyroidism and healty control group including 17 individual's serum irisin levels were determined by ELISA. There is no statistically significant difference between the serum irisin levels in the patients groups of subclinical hypothyroidism, clinical hypothyroidism, subclinical hyperthyroidism, clinical hyperthyroidism at the time of the diagnosis and when they were euthyroid after the treatment (respectively p=0,570; p=0,221; p=0,074; p=0,332). Pre-treatment irisin levels of the patients and the control group's serum irisin levels compare there is no statistically significant difference (p=0,337). There had no significant difference between the levels of irisin in hypothyroidism (subclinical+clinical) and hyperthyroidism (subclinical+clinical) and the control group (p=0,266). In our study why there is no significant difference in the results are the study included limited and small number of patients and there may be varios individual, environmental and metabolic factors which effect the serum irisin levels. Keywords: Hypothyroidism, hyperthyroidism, subclinical hypothyroidism, subclinical hyperthyroidism, irisin
Serum irisin levels in patients with thyroid dysfunction before and after the treatment
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları