KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI OLAN OLGULARDA SERUM ISI ŞOK PROTEİN DÜZEYLERİ - ÜNVER, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) stabil dönemde olan hastalarda hava yollarında kronik inflamatuvar bir durum mevcuttur. Hem sigara içenlerde hem de KOAH'lı olgularda oksidatif yük artmıştır ve oksidan-antioksidan dengesizliği KOAH patogenezinde rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı; KOAH'da; çeşitli stres durumlarında salgılanan stres proteinlerinin [HSP27, HSP70, HSP60, HSP90, CyPA] düzeylerinin saptanması ve çeşitli parametrelerle (inflamatuvar, oksidatif, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi) olan ilişkisinin belirlenmesidir. Çalışmaya kontrol grubu olarak 16'sı sigara içmeyen sağlıklı (Grup I), 14'ü sigara içen sağlıklı (Grup II) ve 50 stabil KOAH hastası (Grup III) alındı. Çalışma sonucunda ortalama HSP70 (p=0.113), HSP90 (p=0.833), HSP60 (p=0.133) ve CyPA (p=0.699) düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ortalama HSP27 düzeyleri açısından ise grup I ile grup II arasında istatistiksel olarak fark saptanmazken ortalama HSP27 düzeylerinin grup III'de hem grup I hem de grup II ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak yüksek olduğu saptandı (her ikisi için p<0.001). Ortalama serum IL-6 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.437). Grup I ile grup II arasında ortalama CRP düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmez iken (p=0.737) ortalama serum CRP düzeyleri grup III'de hem grup II (p<0.001) hem de grup I'e (p<0.001) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Ortalama MDA düzeyleri açısından grup I ile grup II (p=0.306) arasında anlamlı fark saptanmazken ortalama MDA düzeyleri grup III'de grup I ile (p<0.001) ve grup II ile (p<0.01) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak yüksek saptandı. Sonuç olarak KOAH'da artmış HSP27 düzeyleri HSP27'nin inflamasyon ve hipoksi ile ilişkili olarak KOAH patogenezinde rolü olabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak HSP27 hastanın fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve hastalığın süresiyle ilişkili bir gösterge olabilir. Anahtar Kelimeler: KOAH, HSP, CyPA, oksidatif stres.

Chronic inflammation is present on airways of patients with stable COPD. Oxidative load is increased in both smokers and patients with COPD and oxidant-antioxidant imbalance plays a role in the pathogenesis of COPD. The aim of this study was determining the level of stress proteins secreted by various stress conditions [HSP27, HSP70, HSP60, HSP90, CyPA] and the relationship of stress proteins with various parameters (inflammatory, oxidative, functional status, quality of life) in COPD. Eighty persons included into the study; 16 healthy non-smokers (Group I), 14 healthy smokers (Group II) and 50 patients with stable COPD (Group III). The levels of HSP70 (p = 0.113), HSP90 (p = 0.833), HSP60 (p = 0.133), and CyPA (p = 0.699) did not show any statistically significant difference between the groups. While the level of HSP27 showed no statistically significant difference between group I and group II, it was significantly higher in group III when compared with both group I and group II (for both, p <0.001) . There was no statistically significant difference in the serum IL-6 levels between the groups (p = 0.437). While there was no significant difference in the CRP levels between group I and group II (p=0.737), it was significantly higher in group III when compared with group II (p<0.001) and group I (p <0.001). While there was no significant difference in the MDA levels between group I and group II (p=0.306), it was statistically higher in group III compared with group I (p<0.001) and group II (p <0.001). As a conclusion, determining the increased HSP27 levels in COPD patients suggests that HSP27 may have a role in the pathogenesis of COPD associated with inflammation and hypoxia. In addition, HSP27 may be an indicator associated with patient's functional status, quality of life and duration of illness. Keywords: COPD, HSP, CyPA, oxidative stress.
Serum heat shock protein levels in patients with chronic obstructive pulmonary disease
Keywords: Göğüs Hastalıkları