Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Dijital OkuryazarlıkDüzeylerinin İncelenmesi - Akgün, İsmail Hakan; Akgün, Muhterem (My University, 2020)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitim ortamlarında da dijital teknolojilere yer verilmeye başlanmış ve dolayısıyla öğretmen adayları için dijital okuryazarlık kavramı önem kazanmıştır. Bu araştırma Sosyal bilgiler öğretmenliği lisans öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin tespit edilmesi ve cinsiyet, sınıf, günlük internet kullanımı vs. değişkenlere gore fark gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018–2019 eğitim-öğretim yılında 5 devlet üniversitesinde öğrenimini sürdüren 393 Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 5’li likert soru tipinden oluşan dijital okuryazarlık ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 16.0 program ile analiz edilmiştir. Veri analizinde yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi ve One-way ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sosyal bilgiler öğretmen adaylaının dijital okuryazarlık düzeylerinin iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca Sosyal bilgiler lisans öğrencilerinindijital okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet ve öğrenim gördükleri sınıf açısındananlamlı fark gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak sosyal bilgiler lisans öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin günlük internet kullanım süresi ve günlük sosyal ağ kullanım süresi açısından anlamlı fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları