KELÂM AÇISINDAN İTAAT KAVRAMI VE ÇERÇEVESİ - Özarslan, Selim (My University, 2018)
Vahyî bildirimin temel kavramlarından biri olan itaat,sözlükte baş ve boyun eğmek, söz dinlemek ve emredi-leni yerine getirmek anlamına gelmektedir. Kur’ân’daitaat imanla, itaatsızlık /isyan da küfürle ilişkilendiril-miştir. Dinin ana kaynağı Kur’ân, kendilerine itaat edil-mesi gerekenleri, Allah, Peygamber ve Ulü’l-Emr (Müs-lümanların yöneticileri, din bilginleri/ ulema, alanındauzman olanlar) olmak üzere üç sınıf halinde belirlerkenmutlak itaatin Allah’a özgü olduğuna vurgu yapar.Yöneticilere itaat, Allah ve Resulüne bağlı olmaları veemirlerinin ma’rufa aykırı olmamasıyla sınırlıdır.
Keywords: Etik; Din Bilimi; Felsefe