ELAZIĞ YÖRESİ KIL KEÇİLERİNDE SİNDİRİM SİSTEMİ NEMATODLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR - DİGİN, NURETTİN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu araştırma, 1995 Eylül-1996 Ağustos aylan arasında Elazığ yöresi kıl keçilerinde nematodlann yayılışını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Elazığ mezbahasından her hafta bir veya iki adet sindirim kanalını içeren organlar (oesophagus-rektum arası) alınarak laboratuvara getirilmiş ve araştırma süresince 40 oğlak ve 40 erişkin keçi nematodlar yönünden incelenmiştir. Laboratuvara getirilen materyalde, önce rektumdan dışta alınarak flotasyon yöntemiyle nematod yumurtaları aranmıştır. Toplanan nematodlar önce % 0.9 'luk tuzlu suda temizlenmiş ve kaynama noktasında % 70'lik etil alkolde tesbit edildikten sonra laktofenolde şeffaflandınlarak mikroskopta tür tanımları yapılmıştır. İncelenen 80 keçinin tamamının (% 100) değişik nematod türleriyle enfekte oldukları görülmüştür. Oğlaklarda sayıca en az bulunan tür Teladorsagia davtiani (2 adet), en çok bulunan tür Ostertagia circumcincta (12730 adet) olarak belirlenmiş ve bu hayvanların tamamından 34888 nematod toplanmıştır. Erişkin keçilerde en az bulunan tür Trichostrongylus longispicularis (2 adet), en çok bulunan tür Ostertagia circumcincta (35291 adet) olarak belirlenmiştir. Erişkin keçilerin tamamından da 71238 adet nematod toplanmıştır. Keçilerin tamamından elde edilen 29 nematod türünün yayılış oranlan; 14 (% 17.50)'ünde Gongylonema pulchrum. 72 (% 90.0)'sinde Ostertagia circumcincta. 51 (% 63.75)'inde O.occidentalis. 53 (% 66.25)'ünde O.trifurcata. 22 (% 27.50)'sinde O.ostertagi. 6 (% 7.50)'sında O.lvrata. 61 (% 76.25)'inde Marshallagia marshalli. 12 (% 15.0) 'sinde Teladorsagia davtiani. 24 (% 30.0)'ünde Haemonchus contortus. 32 (% 40.0)'sinde Parabronema skrjabini. 4 (% 5.0)'ünde Trichostrongylus axei. 15 (% 18.75)'inde Tvitrinus. 6 (% 7.50)'smda T.capricola. T.probolurus ve T.coluhriformis. 1 (% 1.25)'inde T.longispicularis. 46 (% 57.50)'sında Nematodirus abnormalis ve N.spathiger. 21 (% 26.25) 'inde N.filicollis. 1 (% 1.25) 'inde N.lanceolatus. 8 (% 10.0)'inde Bunostomum trigonocephalum. 7 (% 8.75)'sinde Strongyloides papillosus. 4 (% 5.0)'ünde Capülaria bovis. 49 (% 61.25)'unda Trichuris ovis. 14 (% 17.50)'ünde Tdiscolor. 29 (% 36.25)'unda T.skrjabini. 7 (% 8.75)'sinde Skrjabinema ovis. 47 (% 58.75)'sinde Chabertia ovina. 16 (% 20.0)' sında Oesophagostomum vemriosum olarak belirlenmiştir.

The purpose of this study was to determine the prevalance of nematodes in hair goats in Elazığ region between September 1995 and August 1996. In this period, alimentary canal (from oesophagus to rectum) of 1 or 2 goats obtained from the municipal slaughterhause each week were brought into the laboratory and examined for the presence of nematods. Along the year, 40 kids and 40 adult goats were examined. In the first step, feces was taken out from the material brought in to the laboratory and the presence of nematode eggs was searched by using the flotation method. The nematodes were collected into 0.9 % physiological saline and fixed in the 70 % alcohol at boiling point.The transparency of nematodes were obtained by the treatmen with lactophenol and type descriptions were done via microscopical examination. All of the goats examined (100 %) were found to be infected by various typen of nematodes. The type of the nematode contained as the minimum number (2) in kids were Teladorsagia davtiani and that type present as the maximum number (12730) was Ostertagia circumcincta while the total number of nematodes collected from these animals were 34888. In the adult goats, Trichostrongylus longispicularis was the type represented by the minimum number (2) and Ostertagia circumcincta was represented by the maximum number (35291). The number of nematodes determined in adult goats was 71238. The listing of determined 29 nematode typen according to their prevalance were as follows : Gongylonema pulchrum 14 (17.50 %), Ostertagia circumcincta 72 (90.0 %), Ooccidentalis 51 (63.75 %), O.trifurcata 53 (66.25 %), O.ostertagi 22 (27.50 %), O.lyrata 6 (7.50 %), Marshallagia marshalli 61 (76.25 %), Teladorsagia davtiani 12 (15.0 %), Haemonchus contortus 24 (30.0 %), Parabronema skrjabini 32 (40.0 %), Trichostrongylus axei 4 (5.0 %), T.vitrinus 15 (18.75 %), T.capricola. T.probolurus. T.colubriformis 6 (7.50 %JT.lonaspicularis 1 (1.25 %), Nematodirus abnormalis. N.spathiger 46 (57.50 %), N.filicollis 21 (26.25 %), N.lanceolatus 1 (1.25 %), Bunostomum trigonocephalum 8 (10.0 %), Strongvloides papillosus 7 (8.75 %), Capillaria bovis 4 (5.0 %), Trichuris ovis 49 (61.25 %), T.discolor 14 (17.50 %), T.skrjabini 29 (36.25 %), Skrjabinema ovis 7 (8.75 %), Chabertia ovina 47 (58.75 %) and Oesophagostomum venulosum 16 (20.0 %).
Investigation on nematodes of alimentary canal in hair goats in Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine