DALE'İN YAŞANTI KONİSİNE GÖRE YAPILANDIRILMIŞ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİNİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİ - YILMAZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Dale'nin yaşantı konisine göre yapılandırılmış ölçme ve değerlendirme dersinin öğrenenlerin akademik başarılarına etkisini araştırmaktadır. Deneysel desene sahip bu araştırma için Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Sınıf Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencilerinden birer deney ve birer kontrol grubu olmak üzere toplam altı grup oluşturulmuştur. Çalışma gruplarından sınıf öğretmenliği bölümü öğrencileri üzerinde ölçme araçlarının geçerlik ve güvenirlik ve pilot uygulama çalışmaları yürütülmüştür. Araştırmada pilot uygulamanın yapıldığı sınıf öğretmenliği bölümünde gerçek deneysel desen, sosyal bilgiler ve ilköğretim matematik öğretmenliği gruplarında ise yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubu "Ölçme ve Değerlendirme" dersini Dale'in yaşantı konisine göre yapılandırılmış öğrenme yöntemine göre alırken, kontrol grubuna ise geleneksel yöntem uygulanmıştır. Verilerin başarı testi, performansa dayalı rubrikler ve final sınavı ile toplandığı bu araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: • Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü için öntest-sontest başarı puanlarına ait deney ve kontrol gruplarının son test puanları arasından anlamlı fark bulunmamaktadır. • İlköğretim Matematik öğretmenliği bölümü için öntest-sontest başarı puanlarına ait deney ve kontrol gruplarının son test puanları arasında anlamlı fark bulunmamaktadır. • Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü için performansa dayalı etkinlik puanları açısından deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. • İlköğretim Matematik öğretmenliği bölümü için performansa dayalı etkinlik puanları açısından deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. • Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü için final sınavı puanlarının arasında deney grubu lehine anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. • İlköğretim Matematik öğretmenliği bölümü final sınavı puanları bakımından gruplar arasında anlamlı düzeyde bir fark bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Dale'in Yaşantı Konisi, Ölçme Ve Değerlendirme, Eğitim Teknolojisi.

The aim of this study is to investigate the effects of assessment and evaluation lesson structured according to Dale's cone of experience on academic success. For this study, which has an experimental design, a total of six groups were formed, which included 3rd-grade students from the departments of Primary School Teaching, Primary School Mathematics Teaching and Social Sciences Teaching from the Faculty of Education in Fırat University, as three experimental and three control groups. With the students of the Primary School Teaching department of the study, the validity and the reliability practice of the measurement tools and the pilot study were conducted. In the study, a real experimental design was adopted with the department of primary school teaching, with which the pilot study was conducted, while the semi-experimental design was adopted for the social sciences and mathematics teaching groups. The experimental group received the "Assessment and Evaluation" lesson in the teaching method, which was structured according to Dale's cone of experiences while the control group received the lesson with the traditional method. The findings of the study, whose data were obtained by achievement tests, performance-based rubrics and final exams, are as the following. • For the department of social sciences teaching, there is no significant difference between pre-test and post-test achievement scores of experimental and control groups. • For the department of primary school mathematics teaching, there is no significant difference between pre-test and post-test achievement scores of experimental and control groups. • For the department of social sciences teaching, in terms of the performance-based activity scores, significant differences were observed between the experimental and control groups, which was in favor of the experimental group. • For the department of primary school mathematics teaching, in terms of the performance-based activity scores, significant differences were observed between the experimental and control groups, which was in favor of the experimental group. • For the department of social sciences teaching, in terms of the final exam scores, significant differences were observed in favor of the experimental group. • For the department of primary school mathematics teaching, in terms of the final exam scores, no significant difference was observed between the groups. Keywords: Academic Achievement, Dale's Cone Of Experience, Assessment And Evaluation, Educational Technology.
The effect of assessment and evaluation course based on the Dale's cone of experience on teacher candidates' academic achievement
Keywords: Eğitim ve Öğretim