RİKETSLİ HASTALARDA KARDİYAK FONKSİYONLAR VE TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTENİN ARAŞTIRLMASI - YILMAZ, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Rikets D vitamini eksikliği sonucunda görülen bir hastalıktır. Uzun süren hipokalsemilerde miyokardiyal disfonksiyonlar gelişebilmektedir.Oksidan moleküllerinin oluşum hızı ile antioksidan savunma arasındaki dengenin bozulması oksidan strese yol açmaktadır. Artmış oksidatif stres insanlarda çeşitli hastalıkların oluşumunda ve seyrinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada riketsli hastalarda kardiyak fonksiyonlar ve antioksidan kapasiteyi ölçmek ve birbirleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmaya nütrisyonel rikets tanısı almış 20 hasta ve kontrol grubunu oluşturan 20 sağlıklı çocuk alındı. Tedaviden önce ve tedaviden bir ay sonra alınan kan örneklerinde serum total kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, 25-hidroksivitamin D, paratiroid hormon, total antioksidan kapasite (TAK) ve total oksidatif stres (TOS) seviyeleri ölçüldü. Kardiyak değerlendirme için hastalara telekardiyografi, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi yapıldı.Hastaların tedavi sonrası kan kalsiyum, fosfor, alkalen fosfotaz, paratiroid hormon ve D vitamini seviyelerinde tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzelme gözlendi. Riketsli hastalarda tedavi öncesi TAK düzeyi (1.06±0.22mmol Trolox eq/L), tedavi sonrası (1.13±0.30mmol Trolox eq/L) ve kontrol grubuna (1.14±0.23mmol Trolox eq/L) göre daha düşük tespit edilmesine rağmen, aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Tedavi öncesi (21.2±13.2mmol Trolox eq/L) ve tedavi sonrası (17.6±15.9mmol Trolox eq/L) bakılan TOS düzeylerinin, kontrol grubuna (7.3±2.4mmol Trolox eq/L) göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek olduğu gözlendi (p<0.05). Ancak tedavi sonrası TOS düzeyinin tedavi öncesine göre düşük olduğu tespit edilmesine rağmen istatistiksel olarak aralarında anlamlı farklılık saptanmadı.Riketsli olgularda kontrollere göre kardiyak fonksiyonlarda istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamasına karşılık, evre III olgularda diastolik fonksiyonlarda disfonksiyon gelişmeye başladığı görüldü. Evre III olgularda TOS arttıkça interventriküler septum erken diyastolik hız ile arasında istatistiksel olarak anlamlı olmasada negatif bir ilişki saptandı.Riketsin ileri evrelerinde kardiyak fonksiyonların olumsuz yönde etkilenmeye başladığı ve oksidatif stresteki artışın da bu etkiye katkıda bulunmuş olabileceği sonucuna varıldı.

Rickets is a disease which occurs in Vitamin D deficiency. Long duration of hypocalcemia can give rise to development of myocardial dysfunctions.Imbalance between oxidants production rate and antioxidant defence causes oxidant stress. Increased oxidative stress has an important role in occurrence and progress of various diseases. The purpose of this study was measurement of cardiac functions and antioxidant capacity in patients with rickets and evoluated of the relationship between them.20 patients, diagnosed with nutritional rickets and 20 healthy children as control group were included in the study. Total calcium, phosphor, alkaline phosphatase, 25-dihydoxy Vitamin D, parathyroid hormone, total antioxidant capacity (TAC) and total oxidative stress (TOS) were measured in the blood samples before treatment and 1 month after treatment. Telecardiography, electrocardiography and echocardiography were performed for cardiac evaluation in all patients.Levels of calcium, phosphor, alkaline phosphatase and parathyroid hormone revealed as statistical significantly improved according to pretreatment. Although, pret-reatment levels of TAC (1.06±0.22mmol Trolox eq/L) were lower than post-treatment levels of TAC (1.13±0.30mmol Trolox eq/L) and control group (1.14±0.23mmol Trolox eq/L), there weren?t as statistical significantly different.On the other hand pre-treatment (21.2±13.2mmol Trolox eq/L) and post- treatment (17.6±15.9mmol Trolox eq/L) levels of TOS were higher than and control group (7.3±2.4mmol Trolox eq/L) and there were as statistical significantly different (p<0.05) Although post-treatment levels of TOS were lower than pre-treatment levels, there weren?t as statistical significantly different.Although in the patients with rickets weren?t determined a significantly different according to control group, in the stage III cases were obsorwed the diastolic dysfunction. In stage III cases, with increasing TOS levels, a negative relationship with interventricular septum early diastolic rate was noted, but there wasn?t as statistical significantly different.In conclusion, cardiac functions were influenced negatively in advanced stages of rickets. We suggest that increase in oxidative stress could be contributed this effect.
Cardiac functions and total antioxidant activity in children with vitamin D defficiency rickets
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları