HADİSLER IŞIĞINDA CİMRİLİK KAVRAMI - SONTAY, AYŞE GÜL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada; hadislerde cimrilik kavramı ele alınmıştır. Cimri kelimesi TürkçeyeFarsçadangeçmiştir. Sözcük anlamı olarak"parasını vermek istemeyen, parasını harcamak istemeyen, hasis, eli sıkı, nekes, pinti, soysuz ve dilenci" anlamlarına gelmektedir. Psikoloji bilimi cimriliği, kalbî bir hastalık olarak ele almaktadır. Psikoloji alanında yapılan çalışmalara bakıldığında cimriliğin psikolojik bir rahatsızlık olduğu anlaşılmaktadır. Aynı şekilde Kur'ân ve hadislerin yanı sıra bu iki kaynağı referans alan İslam âlimleri, cimrilik kavramını kişiyi helâke götüren hastalık olarak ele aldıklarını göstermektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) bulunduğu ortamlarda sıkça cömertliği överken, cimriliği de yermiştir; özellikle, hadislerde üzerinde durulan nokta, cimriliğin bireyi hem bu dünya hem de diğer dünya da zora sokacağı ve çevresine zarar vereceğidir. Hz. Peygamber, cimri kişiliğe sahip bireylerin birtakım özelliklerini ele almıştır. Bu kişiler genel olarak; gelecek korkusu olan, ruhen sürekli sıkılan, çevresine zarar veren, kötülüğü isteyen vb. özelliklere sahiptir. Yapılan literatür taramasında; Buhârî, Müslim, Ebû, Dâvûd, Tirmizî,Nesâî,İbn Mâce gibi hadis musanniflerinin eserlerinde cimrilik ile ilgili hadislere yer verdikleri tespit edilmiştir. Buralardaki hadisler derlendiğinde genel anlam itibari ile cimriliğin kişiyi nasıl bir son ile karşı karşıya bırakacağı mevzusu üzerinde durulmaktadır.

This work; The concept of stinginess is discussed in the hadiths. The word miser came to Turkish from Persian. As the literal meaning; It means "who does not want to give his money, who does not want to spend his money, who is greedy, tight-fisted, nekes, stingy, degenerate and beggar". Psychology and the Islamic world consider stinginess as a disease of the heart. When we look at the studies conducted in the field of psychology, it is understood that stinginess is a psychological disorder. Likewise, the Quran, Hadith, Sunnah and Islamic scholars consider the concept of stinginess as a disease that leads a person to destruction. Hz. While the Prophet (s.a.v) frequently praised generosity in his presence, he criticized stinginess; In particular, the point emphasized in the hadiths is that stingy behavior; It will put the individual in trouble both in this world and the other world and will harm the environment. Hz. The Prophet (s.a.v) discussed some characteristics of individuals with stingy personalities. These people are generally; Those who have fear of the future, who are constantly bored spiritually, who harm those around them, who want evil, etc. It has features. In the literature review; It is understood that hadith writers such as al-Bukhari, al-Muslim, Abû, Dâwûd,al-Tirmidhi, al-Nasâî, Ibn Mâce included hadiths about stinginess in their works. The hadiths generally focus on what kind of end stinginess will bring a person to.
The concept of stinginess in the light of hadiths
Keywords: Din