DEĞİŞİK TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMENİN MATKAPLA DELİNEBİLİRLİĞİNİN VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN ARAŞTIRILMASI - CANPOLAT, NUSRET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Plastik matrisli kompozitler özellikle savunma sanayi başta olmak üzere taşımacılık ve inşaat gibi dayanım, mukavemet ve hafiflik istenilen alanlarda önem arz etmektedir. İmalat endüstrisi modern talaşlı imalat yöntemleri geliştirmelerine rağmen, geleneksel delik delme yöntemi ekonomikliği ve basit uygulanabilirliği gibi sebeplerden dolayı hala en yaygın kullanılan işleme prosesidir. Delme prosesi savunma, havacılık ve otomobil endüstrilerinde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bu proseste, delme performansı ve delik kalitesi değişik kesme parametreleri, matkap türleri ve matkap çaplarının, değişik takviyeli ve kalınlıkları farklı kompozitlerde uygulanmak suretiyle incelenmiştir Delme deneyi, 5mm,10 mm ve 15 mm çapında HSS,TiN ve Karbür matkaplarla 125 dev/dak, 250 dev/dak ve 315 dev/dak kesme hızlarında ve 0,056 mm/dev, 0,112 mm/dev ve 0,16 mm/dev ilerleme değerlerinde yapılan kuru delme deneyinde iş parçası olarak değişik takviyeli kompozitlerde yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, devir ve ilerleme hızı arttıkça işlenmiş yüzeydeki yüzey pürüzlülüğünün arttığı tespit edildi. Küçük çaplı matkaplarda yüzey pürüzlülüğü açısından daha iyi sonuçlar alındı. HSS matkaplarda yüzey pürüzlülüğünün arttığı buna karşın TiN kaplı ve karbür matkaplarda ise azaldığı ve en iyi işlenmiş yüzey kalitesinin karbür matkaplar kullanıldığı zaman elde edildiği tespit edildi. Ayrıca, tüm numunelerin fotoğrafları Elektro mikroskop(SEM) altında çekildi ve bu fotoğraflardaki yüzey pürüzlülük durumu incelendi.

Plastic reinforced composite materials are important in transporting and structure areas for strength and lightness. Although the manufacturing industry develops modern machining processes, it is still a machining process used in general because of the economic and basic applicability of conventional drilling method. The drilling process has generally been used in defending, aeronautic and automotive industry. In this study, drilling performance and hole quality were investigated in different cutting parameters, drill types and diameters, composites with different reinforced and thickness. The drilling experiment was performed in 125, 250 and 315 rpm cutting speeds and 0.056, 0.112 and 0.16 mm/rev feed rates by using HSS, TiN and carbide drills with 5, 10 and 15 mm diameters. The different reinforced composites were used as work piece material in the experiments.It was determined that the surface roughness on the machining surface also increased, as the speed and feed rate increased. The results taken from view of the surface roughness by the drills with the small diameter were higher efficient. It was found while the surface roughness increased by HSS drills, it decreased by TiN and carbide drills and the quality of the best machining surface was obtained when carbide drills used. İn addition, the photographs of speciments were taken under the SEM and surface roughness behaviors on these photographs were investegated.
Investigation of surface roughness and drillability of different reinforced composite material in drilling
Keywords: Makine Mühendisliği