VAN GÖLÜ HAVZASINDA SU KAYNAKLARININ HİDROELEKTRİK SANTRALLER VE GÖLETLER İLE DEĞERLENDİRME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI - KELEŞ, ERGÜN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada Van Gölü kapalı havzasında su kaynakları, hidroelektrik santral ve toprak kaynaklarının potansiyelleri arastırılmıstır. Van Gölü kapalı havzasının yüzölçümü 16 096 km2' dir. Su kaynakları potansiyeli Van Gölü'ne akan dere ve yan kollarından olusmaktadır. Havza topraklarının büyük bir kesimi DS? 17. Bölge Müdürlüğü tarafından insa edilen ve insa edilecek olan baraj ve göletlerle sulanacaktır. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü tarafından insa edilen sulama ve hayvan sulama göletleri az bir alanı kapsamaktadır. Bu çalısmada DS? 17. Bölge Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü tarafından insa edilen ve insaa edilecek olan sulama ve hayvan sulama göletleri ile birlikte diğer imkanlarda arastırılmıs ve bu sekilde 14 adet gölet çalısması yapılmıstır. Ayrıca havzanın mevcut Hidroelektrik enerji potansiyeli tespit edilerek, bölgede yapılacak yeni enerji yatırımlarına imkan sağlayacak Hidroelektrik santral yerleri belirlenmistir. ANAHTAR KEL?ME: Gölet, baraj, nehir, toprak, su, kaynak, potansiyel, yıllık, insa etmek, sulama, hidroelektrik, enerji.

In this study, potantials of hydroelectric, water and soil resources of interior basin of Van Lake was analysed. The area where it is the interior basin of Van Lake is 16 096 km2. Water resources of interior basin of Van Lake consist of the stream and its side branches which is flowed to Van Lake. The major part of the arable fields of interior basin is irrigated or will be irrigated from Dams and artificial lakes constructed or will be constructed by XVII. Regional Directorate of State Hydraulic Works (DS?). The Lakes Which are used for irrigation and animal drinking and constructed by VIII Regional Directorate of Village Services (one of the state departments) meet needs of a small area. In this thesis, possibility of the lakes that used for animal drinking and irrigation other than the lakes constructed or will be constructed by Regional Directorate of State Hydraulic Works and VIII Regional Directorate of Village Services was examined. In addition, all studies an investigations were done for 14 lakes. Moreover, Currently The potantials of hydroelectric energy of the basin is determinend and it is enabled for new investment in this area. KEYWORDS : Lake, dam, potentials, water, soil, resources, annual, construct, irrigation, hydroelectric, energy.
Investigating the feasibility of using the small lakes and hydroelectric energy to utilize water resource potansials of Van Lake basin
Keywords: İnşaat Mühendisliği