TECHNOLOGY MANAGEMENT - IDDRISU, ABDUL MUMEEN (Fırat Üniveristesi, 2020)
IPCC iklim sisteminin değişikliğindeki trendleri 1990 dan beri rapor etmektedir. Son raporlarda global sıcaklıkların soğuk gün ve gece sayısından dolayı arttığı yer almaktadır. Değişkenlik aynı zamanda Dünya'nın etrafındaki su döngüsü için de rapor edilmiştir. Bu kırılganlık durumunun insanın Dünya'da sürdürülebilirliğine etkileri ve eğilimleri önceden gözlenmiştir. Sub-Saharan Afrika da bunlardan büyük ölçüde etkilenecektir. Ülkenin büyük ölçüde geçim kaynağı olan tarım kırsal nüfusu önemli ölçüde etkileyecektir. Bu sadece Sub-Saharan Afrika'nın tarımı için yağışlardan kaynaklanmıyor aynı zamanda bölgenin yüksek hassasiyetteki kırılganlığından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ekonomik gelişmenin yapısındaki nüfus artışı bölgeyi daha kötü yapıya dönüştürecektir. Şüphesiz bölgeyi mevcut ve gelecekteki kötü yapılardan veya hasarlardan korumanın yolu tarımsal adaptasyon kapasitesini tanımlamaktır. Buna ulaşmak için bölge tarımının gelişmesine yönelik teknoloji kapasitesinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Afrika'nın ekonomisinin temelini oluşturan tarımın iklim değişikliğine adaptasyon kapasitesini geliştirmek bağlamında bölgenin iklim değişikliğine hassasiyet düzeyini, yeni teknoloji ihtiyaçlarını ve teknoloji yönetimini belirlemektir. Hane halkı verileri Gana'nın Pru ve Wa West bölgelerindeki topluluklardan iki aşamalı uygulanan 174 anket ile toplanmıştır. Veriler kullanılarak Geçim İndeksi (LVI-Hahn et al., 2009), ve Teknoloji İhtiyaç Analizi (Essegbey et al., 2012) yapılmıştır. Sonuçta bölgenin iklim değişikliğine hassas olduğu belirlenmiştir. Mevcutta teknoloji kullanımının çok düşük olduğu dikkate alınarak kırsal topluluklarının yararlanabilecekleri küçük bir tarımsal teknoloji parkı kurularak teknoloji yönetimi belirlenmiştir. Sulama sistemlerinin tarımsal verimliliği arttırmanın yanında ülkede kırsal kesimde yaşayan toplulukların kırılganlıklarını azaltmada önemli olacağı belirlenmiştir. Gana'nın kırsal toplulukları için ortak kullanım ve teknoloji geliştirmeye fırsat sağlayacak şekilde Teknoloji Parklarının kurulmasının ön etki analizleri şeklinde araştırmalar yapılması önerilmiştir. Anahtar Kelimler; Teknoloji, İklim Değişikliği, Adaptasyon, Tarım

The IPCC reports since 1990 have studied the trends in the variability of our climatic system. Most recently, reports by the IPCC established that global temperatures have risen with less cold days and nights. Variability has also been recorded in the water cycle all around the world. Already observed impacts and forecasts are predicting vulnerability situations that will threaten the very existence of man on earth. Sub-Saharan African will be affected greatly by the impacts to unfold. Furthermore, agriculture which is the major source of livelihood for the rural populace will be significantly affected. The reason being not only on the dependence of Sub-Saharan Africa's agriculture on rainfall, but also due to the high vulnerability of the region to climate change. Increasing population, which is a characteristic of developing economies, will further worsen the situation of the region. The surest path to salvaging the region has been identified in improving agricultural adaptive capacity. To achieve this, the region's agriculture has to improve through technology capacity building. This study was conducted with the main objective of determining the level of vulnerability and identifying the kind of new technologies and management techniques needed to close the gap in terms of climate change adaptive capacity in Africa's agriculture. Household data was taken from selected communities in two districts of Ghana (Pru district and Wa West district). In total, 174 households were interviewed using a two phased questionnaire. The data was analysed using the livelihood vulnerability index (LVI) developed by (Hahn et al., 2009) and a modified Technology Need Assessment method as used by (Essegbey et al., 2012). Regression analysis and descriptive statistics were also used in the result presentation. The results show that both study areas are vulnerable to climate change. Technology usage was identified to be very low with a concurrent low yields in all crops. The study identified that establishing an agricultural mini-technology park in rural communities along with establishing irrigation facilities will significantly increase agricultural productivity as well as reduce the vulnerability situation of the rural communities in the country. It is recommended that further studies should be carried on to assess the effectiveness of a technology park in the rural communities of Ghana. Key Words: Technology, Climate Change, Adaptation, Agriculture
Teknoloji yönetimi
Keywords: İşletme