TEKRARLAYAN SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU OLAN ÇOCUKLARDA PNÖMOKOK AŞI CEVAP İLE HAFIZA B HÜCRE VE MANNOZ BAĞLAYICI LEKTİN DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇAY, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları tüm dünyada pediyatrik hastalarda önemli morbidite ve mortaliteye neden olur. Gelişmiş ülkelerde, bir yaşın altındaki çocukların % 25'ini ve 1-4 yaşındaki çocukların % 18'ini etkiler. Spesifik antikor eksikliği (SAD); solunum yolunun tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlarında 2 yaşın üzerindeki çocuklarda aranması gereken geçici bir primer B hücre immun yetmezliğidir. Mannoz bağlayıcı lektin (MBL) opsonizasyon ve kompleman aktivasyonu aracılığı ile doğal immuniteye katkıda bulunmaktadır. MBL eksikliği bazı enfeksiyöz ve otoimmün hastalıklarla ilişkili bulunmuştur. Bizim çalışmamızda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda geçici bir primer immun yetmezlik olan spesifik antikor eksikliği, mannoz bağlayıcı lektin (MBL) ve hafıza B hücre (CD27) düzeyinin araştırılması planlandı. Çalışmaya 2-17 yaş arası 50 tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk ve 50 sağlıklı kontrol grubu katılmıştır. Çalışma grubunun tamamına, kontrol grubunda ise 5 olguya pnömokok aşısı yapılmıştır. Aşı öncesinde ve aşılamadan 4 hafta sonra serum pnömokok IgG düzeyi bakılmıştır. Ayrıca çalışma grubunda hafıza B hücre (CD27) ve hem çalışma hem de kontrol grubunda mannoz bağlayıcı lektin (MBL) düzeyi ölçülmüştür. Aşı öncesi pnömokok IgG, aşı sonrası pnömokok IgG, CD27 ve MBL düzeyleri çalışma ve kontrol grupları arasında ve kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Çalışma grubunun aşı öncesi ve aşı sonrası serum pnömokok IgG düzeyleri arasında anlamlı farklılık izlenmiştir. Çalışma grubunda 50 hastanın 4 (%8)'ünde aşı öncesi ve aşı sonrası serum pnömokok IgG düzeyleri arasındaki fark <1,3mU/ml saptanmıştır. Çalışma grubunda SAD saptanan dört olgu MBL düzeyleri açısından değerlendirildiğinde kontrol grubu ile arasında anlamlı farklılık izlenmemiştir. CD27 düzeyleri açısından değerlendirildiğinde ortalama CD27 düzeyi %17,0????? olarak saptanmış olup, çalışma grubundaki tüm olgular ile arasında anlamlı farklılık izlenmiştir. Daha geniş hasta grupları ile yapılacak gelecek çalışmalar, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda, altta yatan immun yetmezliklerin saptanmasını ve bu hastalarda önleyici ve/veya tedavi edici müdahaleleri anlamamıza yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, spesifik antikor eksikliği, mannoz bağlayıcı lektin, hafıza B hücre

ASSESSMENT OF PNEUMOCOCCAL VACCINE RESPONSE, MEMORY B-CELL AND MANNOSE-BINDING LECTIN LEVELS IN CHILDREN WITH RECURRENT RESPIRATORY TRACT INFETIONS Recurrent respiratory tract infections are the leading causes of morbidity and mortality in pediatric patients worldwide. In the developed countries, it affects 25% of children aged below 1 year and 18% of children aged 1 to 4 years. Specific antibody deficiency (SAD) is a transient primary B-cell immunodeficiency which should be searched in children aged ?2 years who suffer from recurrent bacterial infections of the respiratory tract. Mannose-binding lectin (MBL) contributes to innate immunity through opsonization and complement activation. In previous reports, MBL deficiency has been associated with several infectious and autoimmune disorders. The aim of the present study was to investigate the presence of specific antibody deficiency as the cause of transient primary immunodeficiency, and MBL and memory B-cell (CD27) levels in childrens with recurrent respiratory infections. The study included a total of 50 children with recurrent respiratory infections and 50 healthy controls subjects aged 2 to 17 years. All patients in the study group and five subjects in the control group received pneumococcal vaccine. Serum pneumococcal immunoglobulin G (IgG) levels were measured before and four weeks after the vaccination. In addition, memory B-cell (CD27) levels were measured in the study group, and MBL levels were evaluated both in the study and the control groups. Pneumococcal IgG levels before the vaccination, and pneumococcal IgG, CD27, and MBL levels after the vaccination were compared with each other and between the study and control groups. A significant difference was observed in serum pneumococcal IgG levels of the study group before and after the vaccination. The difference in serum pneumococcal IgG levels of 4 of 50 patients (8%) before and after the vaccination in the study group was <1.3 mU/mL. Four patients with SAD in the study group were compared with those in the control group, and no significant difference was found in the MBL levels. The mean CD27 level was found to be %17.0±8.1, indicating a significant difference compared to the all of the patients in study group. In conclusion, further large-scale studies are required to elucidate the underlying immunodeficiency patterns in children with recurrent respiratory tract infections and contribute to our understanding of preventive and/or therapeutic interventions in this patient population. Keywords: Recurrent respiratory tract infections, specific antibody deficiency, mannose-binding lectin, memory B-cells.
Assessment of pneumococcal vaccine response, memory B-cell and mannose-binding lectin levels in children with recurrent respiratory tract infetions
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları