Treatment of Xantogranulomatous Cholecystitis with Cholecystostomy - Durgun, Ali Vedat; Aytaç, Erman; Perek, Asiye (Fırat University, 2012)
Xantogranumomatous cholecystitis (XC) is a one of the types of chronic cholecystitis. This rare disease causes nodular or diffuse thickenings on the gall bladder wall. Bile pigments deposits are observed in the wall of the gall bladder. There are many different treatment and diagnostic options has been defined about XC, which is a rare pathology. In this study, we present the intraoperative diagnosis of XC in a patient who had been referred us with a preliminary diagnosis as bile duct carcinoma with the literature data.

Ksantogranulomatöz kolesistit (KK), safra kesesi duvar kalınlaşmasına sert kıvamlı yapışıklıkların eşlik ettiği, nadir rastlanan bir kronik kolesistit türüdür. KK' te safra kesesi enflamasyonuna ek olarak kolesterol ve safra pigmentlerinin fagosite edilerek safra kesesi duvarının diffüz ya da fokal kalınlaşması mevcuttur. KK tanı ve tedavisinde farklı yaklaşım ve değerlendirmeler bulunması nedeniyle nadir görülen ancak karşılaşıldığında farklı tedavilerin tanımlandığı bir patolojidir. Çalışmamızda safra kesesi karsinomu ön tanısı ile kliniğimize refere edilen ancak ameliyat sırasında yapılan histolojik değerlendirmede KK tanısı konarak kolesistomi ile tedavi edilen hastanın tanı, tedavi ve takip süreci literatür verileri ile birlikte değerlendirilmiştir.
Kolesistostomi ile Tedavi Edilen Ksantogranulomatöz Kolesistit