PROFESYONEL TAKIM SPORLARINDA GÖREV YAPAN ANTRENÖRLERİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BAYRAK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Araştırmanın amacını, Elazığ ilindeki profesyonel takım sporlarında görev yapan antrenörlerin iletişim beceri düzeylerinin araştırılması ve çeşitli değişkenler ile arasındaki ilişkinin incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini; Elazığ ilinde 2013-2014 sezonunda faaliyet gösteren 11 profesyonel (futbol, basketbol, voleybol ve hentbol) takım ve bu takımlarda görev yapan antrenör ve sporcular oluşturmaktadır. Toplam 240 sporcunun 209'una ulaşılarak anket ve formlar uygulatılmıştır. Antrenörlerin, iletişim becerilerinin değerlendirildiği bu araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerini tanımlamaya yönelik sorular yer alırken; ikinci bölümde İ. Yılmaz (2008) tarafından geliştirilen iletişim beceri ölçeği kullanılmıştır (1). Veriler bilgisayar ortamına aktarılıp SSPS istatistik paket programı ile değerlendirilerek anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak; sporcular, antrenörlerinin iletişim beceri düzeylerinin yüksek olduklarını düşündükleri sonucuna varılmıştır. Branş bazında ilk sırada voleybol, son sırada ise basketbol antrenörü yer almaktadır. Yapılan analizler ile yaş, cinsiyet, antrenörle çalışma yılı ve spor yaşı değişkenleri arasında antrenörlerin iletişim beceri düzeyleri arasında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.

The aim of the study is to examine the level of communication skills of trainers of professional team sports in Elazığ and its correlation with several variables. The target population of the study includes 11 professional teams (football, basketball, volleyball and handball) that take part in Elazığ province in 2013-2014 season and the trainers and athletes of these teams. 209 out of 240 athletes were reached and applied the survey. In this study, in which the communication skills of trainers were evaluated, a survey was used as a data collection tool. The survey composes of two sections. In the first section, there are questions to identify the demographical characteristics of the participants; in the second section communication skills scale that was developed by İ. Yılmaz (2008) was used (1). The data were computerized, evaluated with SPSS package program and p<0.05 was got as the level of significance. As a result, it was concluded that athletes thought their trainers' level of communication skills was high. On the basis of branches, volleyball trainer took the first place and basketball trainer took the last place. With the analyses made, significant differences were encountered between age, sex, training year with the trainer, sports age and trainers' level of communication skills.
Studyi?ng the level of communi?cati?on talent of coaches worki?ng i?n professi?onal team sports
Keywords: Spor