FARKLI YOĞUNLUKTAKİ SABİT YÜK EGZERSİZ TESTLERİNİN VÜCUT METABOLİZMASI VE SUBSTRAT KULLANIMLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - UĞRAŞ, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Vücut substrat kullanımında uygun yağ yakım bölgesini belirlemek için 5 farklı sabit yük egzersiz testi karşılaştırılmalı olarak incelendi. Yedi sedanter erkek denek lokal etik komite iznini okuyup imzaladıktan sonra çalışmaya katıldılar. Başlangıçta denekler anaerobik eşik (AE), solunum kompanzasyon noktası (SKN) ve maksimal egzesiz kapasitesinin (Wmax) belirlenmesi için bisiklet ergometre ile artan yüke karşı yapılan egzersiz testine (15 W/dk) katıldılar. Sonra her denek 5 farklı sabit yük egzersiz tesine katıldılar (30 dk): AE'nin %25 altı, AE' de, SKN' de, AE'nin %25 üstünde ve AE'nin %100 üstünde. Solunum ve pulmoner gaz değişim parametreleri nefesten-nefese değerlendirildi. Metabolik değişim solunum katsayısı (RQ) ile belirlendi. AE ve SKN V-Slope ve diğer konvensiyonel metotlar ile belirlendi. Verilerin analizinde Paired Resti kullanılmıştır. Yağ oksidasyon oranı SKN de (0.917±0.04), AE'nin %25 altı (0.952±0.01) ve AE'ye (0.950±0.02) göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). RQ, AE'nin %25 üstü (1.046±0.03) ve AE'nin %100 üstü (1.530±0.09) iş güçlerinde düzenli olarak arttı.Egzersiz yoğunluğu arttıkça (AE'nin % 25 altından AE'ye ve SKN'ye) yağ oksidasyonunun artmasına neden olmaktır. Ama SKN'nin üstündeki iş gücü artışı anaerobik glikoliz sayesinde karbonhidrat oksidasyonunun artışıyla sonuçlanmaktadır. SKN'de yapılan iş gücüdeki yağ oksidasyonunun artışı, klinik bilimleri için önemli bir egzersiz protokolüdür.Anahtar Kelimeler: Egzersiz Testi, Metabolizma, Anaerobik Eşik, Solunum Katsayısı.

Body substrate utilization was examined comparatively in 5 different constant load exercise tests to find optimal fat burning zone. Seven sedentary male subjects participated in the study after giving signed written informed contents, which were approved by the local ethical committee. They initially performed an incremental exercise test (15 W/min) for estimation of anaerobic threshold (AT), respiratory compensation point (RCP) and maximal exercise capacity (Wmax) using cycle ergometer. Then, each subject performed 5 different constant load exercise tests (30 min): work load corresponded to 25% below AT, at the AT, at the RCP, at the 25% above AT and at 100% above AT. Ventilatory and pulmonary gas exchange parameters were evaluated breath-by-breath. Metabolic changes were determined using respiratory quotient (RQ). AT and RCP were estimated using V-Slope method and other conventional methods. A paired t- test was used to evaluate values. Fat oxidation ratio was found to be higher in RCP (0.917±0.04) than AT (0.950±0.02) and 25% below AT (0.952±0.01) (p<0.05). RQ was systematically increased workload at the 25% above AT (1.046±0.03) and at 100% above AT (1.530±0.09). Increasing exercise intensity (from 25% below to AT to RCP) caused increases in fat oxidation ratio. However, workload intensity above the RCP results in increases carbohydrate oxidation rate due to the anaerobic glycolysis. Increases in fat oxidation at the workload at corresponded to RCP could be an important training protocol for clinical medicine.Key Words: Exercise Test, Metabolism, Anaerobic Threshold, Respiratory Quotient.
Determination of the effects of different constant load exercise tests on body metabolism and substrate utilisation
Keywords: Fizyoloji