BİLİM KURGU, İDEOLOJİ VE AİLE: HOLLYWOOD SİNEMASINDA İDEOLOJİK BİR ANLATI UNSURU OLARAK AİLE - ERTAN, TÜLAY (Fırat Üniveristesi, 2018)
Aile, toplumun en küçük kurumu olmakla birlikte neslin devamlılığını sağlamasıyla büyük kurumların da temeli konumundadır. Toplumsal örgütlenme biçimi olarak ailenin devamlılığı devletlerin de örgütlenmesinde büyük önem taşır. Bu nedenle ailenin biçim ve içerik olarak şekillenmesinde sahip olduğu kültürel kodlar kadar dönemin egemen ideolojileri de etkili olmaktadır. Değişen ekonomik koşullar, aileyi temel fonksiyonlarından uzaklaştırıp sistemin devamlılığını sağlayan bir kurum haline getirmektedir. Ailedeki değişim onu üreme, üretme ve tüketme fonksiyonuyla kapitalist ideolojinin aracı haline dönüştürmektedir. Hollywood bilim kurgu sineması, gerçeği ve dünyayı yeniden üreterek yansıtırken kendine özgü anlatım tarzıyla ideolojisini üretmektedir. Teknoloji ve bilimin fantastik hikayelerle bir araya getirildiği bilim kurgu sineması, ideolojinin basit ve sıradan şeyler üzerinden inşa edildiği bir türü ifade etmektedir. Bilim kurgu filmleri, bilimsel gerçekleri manipüle ederek kültürel kalıplar içinde yeniden anlamlandırmaktadır. Anlatının kahramanlık kadar kültürel yapıya, aile ve çocuk gibi günlük hayatın olaylarına dayanması, aile ve ideoloji ilişkisinin ne olduğu sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın en temel amacı bilim kurgu sinemasında ideoloji ile aile arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Hollywood bilim kurgu sinemasının, içerisinde aile ögesi barındıran; E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Artificial Intelligence: AI (2001), War of the Words (2005), Interstellar (2014), Blade Runner 2049 (2017) filmleri aile ve ideoloji bağlamında çözümlenmek üzere amaçlı örneklem esasına göre seçilmiştir. Belirlenen filmler göstergebilimin aşamalarından olan dizisel ve dizimsel yöntem kullanılarak çözümlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Aile, İdeoloji, Hollywood, Sinema, Bilim Kurgu

Along with the family being the smallest institution in society, it is also the foundation of large institutions with the continuity of the generation. As a form of social organization, the continuity of the family is of great importance in organizing the states. For this reason, the dominant ideologies of the time are as influential as the cultural codes that the family has in its form and content. The changing economic conditions make the family away from its basic functions and make it an institution that ensures the continuity of the system. The change in the family transforms it into a tool of capitalist ideology through the function of reproduction, production and consumption. Hollywood science fiction film produces its ideology in its own style of expression while it reflects reality and the world again. Science fiction cinema, where technology and science are brought together with fantastic stories, is a kind of ideology that is built on simple and ordinary things. Science fiction films manipulate scientific facts and make sense of them in cultural patterns. Since narration reliance on cultural structure as much as heroism, events of everyday life like family and child, reveals the question of family and ideology relation. The main purpose of this study is to determine the relationship between ideology and family in science fiction cinema. In line with this goal, Hollywood science fiction cinema, The films E.T., Extra-Terrestrial (1982), Artificial Intelligence (AI) (2001), War of the Words (2005), Interstellar (2014) and Blade Runner 2049 (2017) were selected on the basis of purposeful sample to be analyzed in the context of family and ideology. The determined films are solved using serial and sequential methods from the stages of semiotics science. Keywords: Family, Ideology, Hollywood, Cinema, Science Fiction
Science fiction, ideology and family: Family as an ideological narrative element in Hollywood cinema
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları