Elazığ İlinde Satılan Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyi - Kızıl, Meltem; Demir, Pelin; Erkan, Sümeyye; Öksüztepe, Gülsüm (Dicle Üniversitesi, 2017)
Elazığ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ne 2013-2017 yılları arasında vatandaşlar tarafından getirilen 50’ şer adet çiğ inek sütü ve sade UHT sütlerde aflatoksin M1 (AFM1)’in varlığını incelendi. Analizler HPLC metoduyla yapıldı. 50 adet çiğ süt numunesinin 16 tanesinde AFM1 0.005 – 0.23 µg/kg (ppb) düzeyinde bulundu. Sadece 1 örnekte AFM1’in 0.23 µg/kg (ppb) seviyesinde olduğu belirlendi ve bu numunenin Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre kabul edilebilir AFM1 sınır değerinin üzerinde  (> 0.05 µg/kg (ppb)) olduğu görüldü.  50 adet sade UHT sütlerin 49 tanesinde ise AFM1 tespit edilmedi. Ancak sadece bir tanesinde AFM1 tespit edildi ve seviyesi 0.018 µg/kg (ppb) olarak saptandı. Sonuç olarak, süt ve süt ürünleri AFM1 varlığı yönünden geniş bir güvenlik kontrolü kapsamında denetlenmelidir. HACCP sistemine uygun işletmelerde süt ve süt ürünlerinin satışının ve üretiminin desteklenmesi gerekmektedir.