REYHAN (OCİMUM BASİLİCUM L.) KALLUS KÜLTÜRLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KIRILMAZ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, Elazığ yöresinden toplanan Ocimum basilicum (Reyhan) bitkisinin yaprak ve yaprak sapları kullanılarak antimikrobiyal aktivite ve bazı biyokimyasal özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlk olarak KIN, NAA, BAP ve 2,4D bitki büyüme düzenleyicileri ile farklı oranlarda hazırlanan besi ortamlarında bitki ekstrelerinden kalluslar oluşturulmuştur. Hasat edilen kallusların ve reyhan bitkisinin etanol, metanol, kloroform ve etil asetat çözücüleri kullanılarak antimikrobiyal aktivitelerine bakılmıştır. MIC yöntemi kullanılarak antimikrobiyal aktiviteleri tespit edilmiştir. Aktimikrobiyal aktivite çalışmalarında 5 adet bakteri (Bacillus brevis, Esherichia coli, Pseudomonas aeroginesa, Klebsiella pneumonia, Proteus vulgaris) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Ocimum basilicum bitkisinin ve kallus kültürlerinin antimikrobiyal etkisinin 125µg/ml ile 1000µg/ml arasında değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca HPLC ve GC cihazları kullanılarak kallusların ve reyhan bitkisinin bazı biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Araştırma sonunda bitkide en yüksek yağ asidi Palmitik asit ve ? linolenik asit olarak tespit edilmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki bitki büyüme düzenleyicileri ile hazırlanan kallus örneklerinde yağ asidi ve vitamin oranlarının örneklerde farklılık gösterdiği görülmüştür.

In this study, it is aimed to search the antimicrobial activity and some biochemical properties of Ocimum basilicum (Basil) plant collected from Elazığ region by using leaf and leaf stalks. Firstly, KIN, NAA, BAP and 2,4D plant growth regulators and calluses were formed from the plant extracts prepared in different nutrient media. The antimicrobial activities of the harvested calli and basil plant were analysed by using ethanol, methanol, chloroform and ethyl acetate solvents. Antimicrobial activity was determined by using MIC method. During the aktimicrobial activity studies, 5 bacterias (Bacillus brevis, Esherichia coli, Pseudomonas aeroginesa, Klebsiella pneumonia, Proteus vulgaris) were used. At the end of the research, the antimicrobial effect of Ocimum basilicum plant and callus cultures ranged from 125µg/ml to 1000µg/ml. In addition, some biochemical properties of callus and basil plant were analysed using HPLC and GC devices. At the end of the research, the highest fatty acid in the plant was determined as Palmitic acid and ? linolenic acid. It was observed that the fatty acid and vitamin ratios differed in the samples of the callus samples prepared with plant growth regulators at different concentrations.
Investigation of antimicrobial properties of reyhan (Ocimum basilicum L.) kallus cultures
Keywords: Biyoloji