CHRİS CLEAVE'İN KÜÇÜK ARI ADLI ESERİNDE ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK VE ÖTEKİLİK TEMASI - AYDIN, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmanın amacı, sömürgecilik sonrası dönemin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan göçlerin ardından, toplumsal uyum çerçevesinde tartışılan bir olgu olan çokkültürlülük kavramını ve göçmenlerin maruz kaldığı ?öteki? muamelesinin etkilerini Chris Cleave'in Küçük Arı adlı eseri bağlamında incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çokkültürlülüğün ortaya çıkışı ve çeşitli bakış açılarından tanımları üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda ?ötekilik? kavramı da anlam ve etkileriyle incelenmiştir.Çalışmada, olayların yaşandığı İngiltere ve Nijerya, sömüren ve sömürülen ülkeler olarak kısaca betimlenmiş ve ardından tüm bu özellikler eser bağlamında tekrar ele alınmıştır. Bir taraftan modern hayatın bunaltıcı temposunda koşuşturan bir İngiliz kadının hayat tarzı ve hassas düşünceleri, öte taraftan sömürülen ülkesinden kaçıp İngiltere'ye sığınarak, burada bir göçmenin karşılaşabileceği birçok olumsuz durumla mücadele etmek zorunda kalan Nijeryalı küçük bir göçmen kızın yaşadıkları ayrı ayrı incelenmiştir. Günümüzde üzerinde birçok tartışmanın yapıldığı çokkültürlülük, sömürgecilik sonrası, ötekilik, göç, modern hayat, postmodernizm gibi kavramlar eserden örnekler verilerek tanımlanmıştır. Son olarak eserdeki olaylar neden sonuç ilişkisi içinde değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Ötekilik, Göç, Göçmen, Sömürgecilik Sonrası

The aim of this study is examining the effects of ?otherness? treatment the immigrants exposed to and concept of multiculturalism, a matter of fact discussed within the frame of social harmony following the migrations which are the natural results of post-colonial term, in the context of Chris Cleave?s Little Bee. For this purpose, the emergence of multicultiralism and its definitions from different perspectives are studied. The concept of ?otherness? is examined in terms of its meaning and effects as well.In this study, England and Nigeria, where the events are took place, are shortly defined as colonizing and colonized countries, then all these aspects are hold again in the context of the work. On the one hand the life style and sensitive mentality of an English woman running about in the depressing pace of the modern life, on the other hand the experiences of a little Nigerian girl running from her colonized country, sheltering to England and being obliged to struggle many negative events an immigrant may encounter are examined separately. Many concepts being discussed widely today like multiculturalism, postcolonialism, otherness, migration, modern life, postmodernism are defined with the samples from the work. Finally the events are evaluated in the context of the work by determinist approach.Key Words: Multiculturalism, Otherness, Migration, Immigrant, Postcolonialism
The themes of multiculturalism and otherness in Chris Cleave?s Little Bee
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı; İngiliz Dili ve Edebiyatı