İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI K.000343 NUMARALI ŞİİR MECMÛASI (İNCELEME- METİN) - GÜNEŞ, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Mecmûalar, muhtevası itibariyle Klasik Türk edebiyatının önemli kaynak eserlerindendir. Şiir mecmûası osmanlı toplumunun çeşitli kesimlerine mensup şairlere ait manzumların bir araya getirilmesi sonucu oluşan, mürettibin ve kaleme alındığı dönemin şiir zevkini, dil ve üslup anlayışını, sosyal ve kültürel yaşamından izler taşır. Bu nedenle edebiyatımızda mecmûaların yeri önemli ve kıymetlidir. Yazıldığı dönemlere ait birtakım bilgiler sunan mecmûalar, geçmişten günümüze bilgi aktarımında önemli rol oynarlar. Çalışmaya konu olan bu eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı Belediye Yazmaları K.000343 numarada kayıtlı şiir mecmûasıdır. Tür olarak manzum metin mecmûalar kategorisindedir. mecmûada, toplam elli sekiz adet şiir bulunmaktadır. Bu şiirlerin bazıları başlıksızdır, geriye kalan şiirler ise semâ'î, dîvân, koşma, kalenderî, muamma, mecnûni, garîb, destân, na't-ışerife, cezayîr ve hicâzî gibi isimlerle adlandırılmıştır. Tez, giriş ve sonuç dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler de kendi içerisinde alt başlıklar altında değerlendirilmiştir. Mecmûada adı geçen şairler ise Perverî, Hayrî, Remzî, Mevcî, Şehvî, Gevheri, Sabrî, Saydî Şemsî, Nâbî, Türâbî, Dehrî, Dertli, Nesîmî, Emrah, Ümmi Sinan, Âşık Vefâyi ve Şemseddin Sivâsî'dir. Bu çalışma ile K.000343 numaralı mecmûa günümüz alfabesine aktarılmış içerisinde yer alan şiirlerin mahlas bölümlerinden hareketle, şiirlerin kimlere ait olduğu hakkında birtakım bilgiler elde edilmiştir. Eserde mahlassız şiirlerde bulunmaktadır.

Journals are important source works of Classical Turkish Literature in terms of their content. A poetry journal, on the other hand, carries traces of the poetic taste, language and style, social and cultural life of the period in which it was organized and written, which is the result of bringing together the poems of poets belonging to various segments of Ottoman society. for this reason, the place of collections in our literature is important and valuable. collections, which provide some information about the periods in which they were written, play an important role in the transfer of information from the past to the present. This work, which is the subject of the study, is a poetry collection registered in Istanbul Metropolitan Municipality Library, Atatürk Library, Municipal Manuscripts K.000343. It is in the category of verse text mecmûas. The thesis consists of two main chapters apart from the introduction and conclusion. these chapters are evaluated under subheadings within themselves. There are fifty-eight poems in total. some of these poems are untitled, and the remaining poems are named semai, divan, koşma, kalenderi, muamma, mecnuni, garip, epic, na't- şerife, cezayir and hicazi. The poets mentioned in the mecmûada are Perveri, Hayri, Remzi, Mevci, Şehvi, Gevheri, Sabri, Saydi, Şemsi, Nabi, Türabi, Dehri, Dertli, Nesimi, Emrah, Ummi Sinan, Âşık Vefayi and Şemseddin Sivas. With this study, the journal numbered K.000343 has been transferred to today's alphabet, and some information has been obtained about who the poems belong to based on the pseudonyms of the poems in it. There are also poems without pseudonyms in the work.
İBB Atatürk Library K.000343 numbered poetry journal (Review- text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı