The Effects of Dietary Antioxidants on the Arginase Activity and Nitric Oxide Level of Narrow-Clawed Turkish Crayfish (Astacus leptodactylus, Esch. 1823) in Moulting Period - Benzer, Fulya; Özçelik, Mehtap; Yıldırım, Nuran Cıkcıkoğlu (My University, 2016)
Diyet antioksidanları (vitamin E, vitamin C, astaxantin, ? karoten)'nın tatlı su kereviti (Actacus leptodactylus) kas ve hepatopankreası arjinaz aktivitesi ile nitrik oksit seviyeleri üzerine etkileri kabuk değişimi döneminde araştırılmıştır. Deneysel diyetlere 150 mg kg-1 vitamin E, 200 mg kg-1 vitamin C, 200 mg kg-1 Astaxhantin and 200 mg kg-1 ? karoten eklendi. A. leptodactylus 75 gün boyunca bu diyetler ile toplam ağırlığının 2% oranında beslendi. Kontrol ile kıyaslandığında Arjinaz aktivitesi kerevit kasında VC, VE, astaxanthin ve ? karoten ile artmıştır ancak hepatopankreasda arjinaz aktivitesi ? karotene ile artmıştır. Kas NO seviyeleri kontrolle kıyaslandığında azalmıştır ama bu azalış istatistiksel olarak önemli değildir. VC ve astaxanthin ile beslenen kerevit hepatopankreasından NO düzeyleri kontrol gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlarımız diyetsel antioksidanların kerevitlerin kabuk değiştirme döneminde arjinaz aktiviteleri ve NO düzeylerini değiştirdiğini kanıtlamıştır.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık