Euro Bölgesi Ülkeleri İçin Enflasyon Yakınsamasının Panel Birim Kök Testi İle İncelenmesi - Temizkan, Mehmet; Konat, Gökhan (My University, 2019)
Amaç – Çalışmanın amacı, 19 Euro Bölgesi ülkesi için 1999-2018 yılları arasında enflasyon yakınsamasının varlığının incelenmesidir.Yöntem – Euro Bölgesi ülkeleri için 1999-2018 yılları arasındaki tüketici fiyat endeksindeki yıllık değişim verileri yardımıyla yakınsamanın varlığı panel birim kök testi ile analiz edilmektedir. Çalışmada ilk olarak serilerde yatay kesit bağımlılığının varlığı incelenmiştir. Sonrasında, ikinci kuşak birim kök testlerinden olan Hadri-Kurozumi (2012) panel birim kök testi uygulanmıştır.Bulgular – Test sonuçlarına göre enflasyon serisinin durağan olduğunu öne süren sıfır hipotezi kabul edilmektedir. Yani seriler birim kök içermemektedir. Dolayısıyla, analiz dönemi içinde seçili ülke grubu arasında enflasyonun yakınsadığı sonucuna ulaşılmıştır.Tartışma – Çalışma sonucunda, 19 Euro Bölgesi ülkesi için analiz döneminde enflasyon oranlarının birbirlerine yakınsadığı sonucuna varılmıştır. Ortak para birimine geçilmesi üye ülkeler için yakınsamanın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Keywords: İktisat