Tonsillektomi Spesmenlerinin Retrospektif Analizi ve Histopatolojik İncelemenin Önemi - Eroğlu, Orkun; Keles, Erol; Karlıdağ, Turgut; Kaygusuz, Irfan; Yalcın, Sınası (My University, 2018)
Bu çalışmada, tonsillektomi spesmenlerinin rutin histopatolojik incelemesinin gerekliliği literatür bilgileri eşliğinde tartışılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda, Temmuz 2008-Ocak 2017 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’ndetonsillektomi ve/veya adenotonsillektomi yapılan 1.152 hastanın dosyası yaş, cinsiyet ve histopatolojik sonuçları bakımından incelendi. Bulgular: Çalışmamızda tonsillektomi ve/veya adenotonsillektomi yapılan 1.152 hastanın 18’i malignite şüphesi ile opere edilmiş idi. Geriye kalan 1.134hastada beklenmedik malignite ile karşılaşılmadı. Sonuç: Tonsillektomi spesmenlerinde beklenmedik malignite oranının oldukça düşük olması nedeni ile histopatolojik incelemenin rutin olarakyapılması yerine, preoperatif muayenenin daha dikkatli yapılması gerekmektedir. Fizik muayenedetonsiller asimetri, sertlik, tonsil mukozasında ülserasyon veya boyunda palpabl lenf nodu bulgularından en az biri olan hastalarda, spesmenlerin histopatolojik incelenmesinin daha doğru olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Patoloji; Kulak; Burun; Boğaz